неделя, 28 февруари 2016 г.

Пица, любимата пица

Познавате ли някой, който да не обича пица? Аз поне - не. Вкъщи си имам един от най-големите любители на пици - моят съпруг. Той обаче, не обича пици с тънък блат, които, както той се изразява, "на другия ден приличат на фризби" :-D. Един ден ми беше останало тесто за мекици и реших да го направя на пица. Резултата беше - дебеличка пица, мекичка, която запази мекия си вкус и на другия ден. От този момент нататък друго тесто не използвам. И имам неговото признание, че "Това е най-хубавата пица". Какво му трябва на човек, който обича да готви, освен доволния поглед на дегустаторите. Рецептата за мекиците, която ползвах е тази. Ще ви напиша продуктите за тестото и как го правя аз, така че да ми се получат 2 пици с диаметър 32 см.

Продукти за тестото:
1-2 яйца (зависи от големината)
1 ч. ч. кисело мляко 
1/2 ч. ч. прясно мляко - топло
2-3 с. л. олио
1 пакетче суха мая
1 ч. л. захар
1/2 ч. л. сол
1/2 ч. л. хлебна сода
брашно за нелепнещо тесто

В паничка, или по-голяма чаша слагам топличкото прясно мляко слагам захарта, маята, малко брашно (2-3 с. л.), покривам с капаче или фолио за свежо съхранение и оставям за 15-тина минути на топло място, за да втаса. Разбивам яйцето/яйцата, добавям олиото, прясното мляко, киселото (в което съм разтворила хлебната сода) и солта. Замесвам тесто. Когато тестото е добре омесено се намазва обилно с олио и се омесва, за да го поеме. Не пропускайте тази стъпка, защото в противен случай при втасване става коричка (правила съм тази грешка). Тестото се покрива с кърпа и се оставя да втаса.
Нужно е да отбележа, че за пица не е необходимо да втасва толкова дълго време, колкото трябва да бъде за мекици или, ако решите да направите питка. Случвало се е да го направя по-рано през деня, да го омеся с олио, както пише по-горе, да го прибера в торбичка и да го оставя в хладилника за 2-3 часа, докато стане време за самата пица. Просто го изваждам малко по-рано, за да се поотпусне.

Продукти за плънката (също за двете пици):
100 гр. шунка
500 грама гъби (аз ги задушавам в масло, защото не обичам да ги слагам сурови върху пицата)
200-250 грама кашкавал
2 пакетчета моцарела (тези, които са по 125 гр.)
6-7 с. л. доматено пюре (понякога слагам щипка захар в него)
риган и босилек 

Тестото разделям в две тавички, които са намазани с олио и посипани с брашно. Разбърквам подправките с доматеното пюре и намазвам отгоре. Нареждам последователно шунката, гъбите, накъсвам моцарела и настъргвам кашкавал на едро. Тавичката поставям на второ ниво във фурната и пека на 250 градуса за 10-12 минути.

Това е пицата, такава каквато я обичаме вкъщи - по-дебеличка, нехрупкава и рядко оставаща за следващия ден :-D

Тестото е универсално. От него съм правила и мекички, и питка със сирене, които също са много вкусни.



Няма коментари:

Публикуване на коментар