сряда, 10 февруари 2016 г.

Бита пита

Тъй като днес се меси питка за здраве, втората рецепта е за бита пита, която рецепта имам от майка ми:



Продукти:
3 яйца (2-те и белтъка на третото се слагат в тестото)
1 кубче прясна мая
1 ½ ч.ч. топличко прясно мляко
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
Брашно около 1 кг.
Масло/мас/олио – за намазване между корите

Маята заедно със захарта се разтваря в прясното мляко и се оставя за 10-15 минути да втаса. Яйцата се разбиват и към тях се добавя сместа с маята, солта и брашното. След като се омеси тестото се удря 50 пъти в масата и отново се оставя да втаса. Оформя се по различни начини. тъй като правих тази питка за прощъпулника на моята дъщеричка, този, който аз направих е по идея от интернет. Тестото е разделено на 4 топки, като едната е по-малка от останалите. Трите се точат с големината на тавичката. Нареждат се една върху друга като между тях се маже с мазнина по избор. Реже се на 8, но не от край до край и отрязаната част се обръща. От четвъртата част от тестото се поставя центъра на питката Когато е оформена питката отново втасва, намазва се с отделения жълтък и се пече.



Няма коментари:

Публикуване на коментар