понеделник, 21 март 2016 г.

Картофки с пресен розмарин и чесън по Джейми Оливър

Когато за пръв път чух за Джейми Оливър не се впечатлих. Мислех, че е поредният известен готвач. Постепенно обаче, гледайки предавания за това какво се опитва да направи той, започнах все повече да го харесвам. Харесва ми това, че се опитва да промени мисленето на сънародниците си към храненето с "бързи храни", че се опитва да докаже, че не е необходимо да имаш много средства и време, за да си готвиш. Мога още да говоря за моето впечатление от това, което съм видяла, но ще трябва да променя заглавието на поста си :-) Тази рецепта, която ще напиша е точно пример за това, което написах по-горе - не са необходими много средства, за да си приготвиш нещо, което е вкусно. 
Имах пресен розмарин и исках да направя нещо семпличко за вечеря. Тогава попаднах на неговата рецепта преведена на български тук. А можете да видите и рецептата в сайта му, както и видео към нея. Видеото е полезно и макар че, английският ми е на ниво "да не остана гладна, жадна и на улицата", го разбрах :-D
Неговото предложение е картофите да са с три вида вкус:
- с розмарин и чесън;
- с чисто масло, градински чай (салвия) и мандарина;
- с гъша мас, мащерка и дафинови листа
Реших да опитам първия вид, но със сигурност ще опитам и останалите... е, само гъшата мас ще я променя, че идея нямам от къде да си намеря. Та, по същество:


1,5 килограма картофи (добре е да са с приблизително еднаква големина)
1 главичка чесън
1-2 стръка пресен розмарин
оцет, олио, сол, черен пипер

Картофите се обелват, измиват и разрязват на 2-3. Варят се в подсолена вода за 7-10 минути. През това време фурната се нагрява до 190 градуса. Полусварените картофи се оцеждат добре от водата, в която са вряли и се изсипват в намазана с мазнина (олио/зехтин) тавичка. Ако е необходимо се посоляват още, добавя се и смлян черен пипер. Пекат се около 30 минути. Докато картофите са във фурната може да си подготвите сместа за овкусяване:
Чесънът се разделя на скилидки, но те не се белят. Розмаринът се изронва от клончето. В съд се слагат няколко лъжици олио/зехтин, малко оцет (аз сложих не повече от 1 с.л.), скилидките чесън (добре измити) и листенцата розмарин.
Когато картофите са се пекли около половин час се изваждат от фурната и всеки картоф леко се притиска с преса или голяма лъжица, колкото самия картоф леко да се спука, заливат се чесновата смес и се връщат във фурната за още 20-25 минути. Нужно е да обърна внимание, че за да се овкусят добре всички картофи е необходимо те да са на един ред.
Това е. Рецептата е лесна за изпълнение и много вкусна :-)




Няма коментари:

Публикуване на коментар