понеделник, 28 март 2016 г.

Ягодов сладкиш с рикота

Колкото и различни неща да обичам да готвя, тортите, кексовете, изобщо всичко сладко са нещата, които винаги готвя с удоволствие. Постоянно искам да опитвам нови и нови рецепти. 
Майка ми има една много хубава кулинарна книжка - "Сладкарско изкуство" на София Смолницка, издадена през 1982 г. Книжката изобилства от прекрасни базови рецепти за различни видове теста, кремове, глазури... Нямам търпение да опитам нещата, които съм си набелязала :-)
Сладкишът, чиято рецепта ще напиша, в книжката е със заглавие "Бисквитен сладкиш с вишни". Е, нямах пресни вишни, ноооо сладко от ягоди си имам :-) Имах си и кутия рикота, която се чудех какво да направя. Затова от нея направих крем. И така:

За сладкиша:
125 гр. краве масло - меко
200 гр. пудра захар
7-8 с.л. прясно мляко
4 яйца - на стайна температура
180 гр. брашно
1/2 пакетче бакпулвер
1 ванилия
кората на 1/2 лимон
плодовете на сладко от ягоди
Ако не разполагате с кухненска везна за продуктите това може да ви е от помощ.

За крема:
250 гр. рикота (обикновено 1 опаковка е с този грамаж) - на стайна температура
200 гр. меко краве масло
200 гр. пудра захар (може да бъде по-малко или повече според вашите предпочитания за сладост)
кората на 1/2 лимон
1 ванилия

Малко настърган шоколад

За да приготвите сладкиша първо разделете жълтъците от белтъците. Разбийте белтъците на сняг (тук можете да прочетете какви правила спазвам при разбиването на белтъците). Смесете ванилията и бакпулвера с пресятото брашно. Разбийте маслото със захарта докато стане на пухкав крем. Добавете прясното мляко, а после 1 по 1 жълтъците като разбивате след всеки един жълтък. Добавете лимоновата кора. Постепенно започнете да прибавяте разбитите белтъци като разбъркването е добре да бъде с шпатула. Накрая постепенно прибавете и брашното, като отново смесването е препоръчително да бъде с шпатула. Изсипете тестото за сладкиша във форма по желание (при мен е форма с откопчаващо се дъно с размер 26 см). Най-отгоре наредете плодовете от ягодите. Тук е важно да направя едно уточнение. При мен се получи така, че при печенето ягодите потънаха на дъното и затова обърнах изпечения сладкиш и така го намазах с глазурата. Затова, според мен, за да не се получи това, е добре плодовете да се овалят леко в брашно и така да се наредят. Сладкишът се пече на 180 градуса в предварително загрята фурна. Оставя се да изстине добре.
За крема - просто смесете всички продукти и разбъркайте с шпатула. По принцип, ако продуктите са ви на стайна температура миксер не ви е необходим. Той би втечнил крема. Ако след като сте разбъркали продуктите ви се стори, че крема е много отпуснат, го сложете за няколко минути в хладилник. Намажете изстиналия сладкиш с крема.
Отгоре настържете шоколад. Може вместо шоколад да настържете ядки, или да наредите пресни плодове. Всичко е въпрос на личен вкус :-)







Няма коментари:

Публикуване на коментар