четвъртък, 24 март 2016 г.

Кекс с вода Дико

Кексът, чиято рецепта ще напиша е записан точно с това име в тефтера на майка. Имаме тази рецепта от моята леля Добрина. Хубавото в него е, че можете да го използвате за база и всеки път да е с различен вкус според плодовото сладко, което сложите в него. 



1 ч.ч. захар
1 ч.ч. топла вода
1/2 ч.ч. олио
3 ч.ч. брашно
1 с.л. хлебна сода
1 конфитюрено бурканче сладко по избор
1 с.л. какао - не е задължително
подправки по избор според сладкото - канела, ванилия, лимонова, портокалова кора и др.
Чаената чаша е с вместимост 200 мл

Сухите съставки се слагат в брашното. Захарта се смесва с течните. Постепенно се прибавя брашното и се разбърква добре. Добавя се и сладкото. Сместа се пече в кексова форма, намазнена с олио и посипана с брашно на 180 градуса. Кексът е готов, когато клечка забита в него излиза суха. Когато изстине се посипва с пудра захар. Този, който е на снимката 1/2 доза и е със сладко от праскови. 
Когато бях дете правехме този кекс с "мълчаливо сладко" :-D Така наричахме сладко от вишни, което една година беше станало толкова гъсто, че устата можеше да ти залепне. Препоръчвам такова киселко сладко.

Няма коментари:

Публикуване на коментар