сряда, 16 ноември 2016 г.

Кекс с моркови, ябълки и рожково брашно

Когато за пръв път си купих рожково брашно исках да се доверя на рецепта без да правя импровизации. Тогава направих този кекс, но не успях да го снимам. След това направих и Сладкиша със сливи и рожково брашно
Днес отново дойде реда на кекса с моркови и ябълки :-) 


Рецептата, която използвах е на един от блоговете, които следя и чета с интерес Ossigeno.
Нямах прясно мляко и реших да опитам и да го заменя с гъст айрян. Доволна съм от резултата и затова го споделям :-)


Продукти:
4 яйца на стайна температера
1/2 ч.ч. захар
1/2 ч. ч. кафява захар мусковадо
3/4 ч.ч. гъст айрян (или прясно мляко)
1/2 ч .ч. олио
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.ч. настъргани моркови (около 2 големи)*
3/4 ч.ч. изчистени и обелени ябълки (около една голяма)*
1 ч.ч. рожково брашно
1 ч.ч. брашно
*Ако не искате да стържете може да ползвате блендер. 
Чаената чаша, която ползвах е с вместимост 250 мл.

Пресейте заедно двата вида брашно и бакпулвера.
Настържете или блендирайте ябълките и морковите. Ако ползвате блендер ето каква е приблизително консистенцията:


Разбийте яйцата с двата вида захар, докато сместа увеличи 2-3 пъти обема си. Постепенно към тях прибавяйте олиото, айрянът и двата вида брашна като ги редувате. Спрете миксера и добавете ябълките и морковите. Разбъркайте с лопатка докато сместа стане еднородна. Сместа се изсипва в тавичка* застлана с хартия за печене и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40-50 мин.
* Ползваната от мен тавичка е с размери 18/28 см.


Този път не направих глазура, но първият път направих любимата си глазура:

50-70 гр. натурален шоколад
1 с.л. олио
1 с.л. заквасена сметана

Шоколадът, заедно с олиото се разтапя на водна баня. Прибавя се заквасената сметана и се разбърква добре. Тази глазура е по-гъста от комбинацията за ганаш шоколад-сметана и е по-удобно да се нанася с лъжица.

Ако до сега не сте опитвали рожково брашно - опитайте. Не всеки харесва вкуса му, който трудно бих описала. На мен обаче много ми допада. На Лора също :-)




Няма коментари:

Публикуване на коментар