четвъртък, 24 ноември 2016 г.

Леща

Отново рецепта с етикет "Ало, мамо" :-)


Продукти:
250-300 г леща
1 глава лук
1-2 моркова
1-2 чушки
3-4 скилидки чесън
70 мл олио (3/4 стандартен черпак)
1-2 ч.л чубрица
сол на вкус
*1-2 с.л. брашно размито с малко вода - ако е нужно

Лещата се изчиства и измива. Лукът, морковът, чушките и чесънът се изчистват, измиват, нарязват на дребно (скилидките чесън се режат на 2-4 парченца в зависимост от големината). 1,5 л. вода се слага да заври заедно с лещата. Щом водата заври се слагат всички останали продукти, включително олиото, солта и чубрицата. Котлонът се намалява на средна степен и лещата ври до нейното сваряване (около 30-40 мин.). Ако водата много изври, по време на готвенето, може да се добавя гореща вода. Към края, за сгъстяване може да се добави брашно.  
Не съм почитател на яхниите от леща и боб, също и на запържването им и затова предпочитам да ги готвя по този начин. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар