петък, 25 ноември 2016 г.

Домати с ориз

За себе си открих, че харесвам домати с ориз на един по-късен етап. Сега обаче е едно от нещата, които обичам и готвя, макар и не често. 


Продукти:
1 ч.ч. ориз
1/2 ч.ч. олио (мааалко по-малко от 1/2)
3 ч.ч. вода
1/2 буркан домати консерва или 2-3 големи пресни домата (обелени)
1 глава лук
1-2 моркова
1 малка чушка
пресен магданоз и целина по 1 с.л. 
или 
риган и босилек
сол на вкус

Чаената чаша, която ползвам за тази рецепта е с вместимост 300 мл

Оризът се изчиства и измива. Лукът, морковът и чушката се измиват, изчистват и нарязват на дребно. Сега е сезона на праза и може вместо лук да направите ориза с праз. В голям съд (аз ползвам стара електрическа тенджера) сложете олиото да се сгорещи. Добавете лука, моркова и чушката. Запържете за няколко минути. Прибавете ориза и запържете докато стане "стъклен".
Прибавете 2 ч.ч. гореща вода и оставете на средна степен на котлона оризът да се понадуе и "изпие" част от водата. Пасирайте доматите с щипка захар и ги добавете към ориза. Прибавете и още 1 ч.ч. гореща вода. Сложете и подправките. Както е видно от продуктите аз го правя с два вида смесени подправки и вкъщи ни харесва и по двата начина. Сложете съда, в който готвите ориза (или ако не позволява го прехвърлете в тавичка) в предварително загрята фурна на 200-220 градуса и го досгответе.

Рецепта с етикет "Ало, мамо" :-)



Няма коментари:

Публикуване на коментар