вторник, 8 ноември 2016 г.

Шоколадова мус торта със сладко от сини сливи

Представям ви една торта, която е с познати съставки, вкусна и представляваща успешен експеримент с добавения вкус на сладко/мармалад от сини сливи.


Продукти за блата*:
180 гр. брашно
150 гр. захар
125 гр. кафява захар
60 гр. какао
1 и 1/2 ч. л. сода бикарбонат
1 ч. л. бакпулвер
щипка сол
2 яйца на стайна температура
140 мл гъст айрян
3/4 каф.ч. олио
140 мл вряла вода

Продукти за муса**:
500 мл млечна течна сметана за разбиване
250 гр.  натурален шоколад
2 жълтъка
80 гр. захар

Отделно:
1 бебешко бурканче сладко/мармалад от сини сливи. Това, което ползвах аз е домашно, ароматизирано с карамфил.

Приготвяне на блатовете:
Брашното се пресява заедно с какаото, бакпулвера и содата и се смесва заедно с двата вида захар и солта.
Яйцата се разбиват добре, прибавят се айрянът и олиото. Постепенно към сместа се прибавят сухите съставки и се бърка до еднородна смес. Последна се прибавя врялата вода. Разбърква се.
Форма с диаметър 23 см. се застила с хартия за печене. Стените също се покриват с хартия. Сместа се изсипва и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40-50 мин. След 35-тата минута опитвайте с дървено шишче и в момента, в който по него не залепват трохи го извадете от фурната. Оставете блата за няколко минути във формата, след което го извадете върху решетка и го оставете да изстине напълно.
Ако ви е трудно да разрежете блата, спокойно можете да разделите сместа на две (или на три, ако желаете по-тънки блатове) и да я опечете по отделно, като редуцирате времето за печене.

Приготвяне на муса:
Загрейте на слаб огън (аз ползвах степен 3 от 6 на котлона) 250 мл сметана и 250 гр. шоколад (натрошен на дребно). Бъркайте докато шоколада се разтопи и отдръпнете от огъня.
Разбийте на водна баня жълтъците и захарта докато побелеят и се сгъстят. Когато са готови отстранете от котлона и ги смесете с шоколада и сметаната. Разбъркайте добре. Оставете сместа да се охлади.
Разбийте останалата сметана (млечната сметана се разбива най-добре, когато е много добре охладена) до меки върхове. Добавете я постепенно към горната смес и бъркайте докато сместа стане еднородна. Бъркането трябва да е леко с помощта на лопатка.

Подреждане на тортата:
Разрежете изстиналият блат хоризонтално на две части. Поставете първият блат в тортена чиния. Намажете го с половината сладко/мармалад от сливи (тъй като аз ползвах сладко преди да го намажа го пасирах. Вие можете да сложите мармалад.).
За да разпределите муса имате вариант или като мен да позиционирате ринг за торта с 1 сантиметър по-широк от тортата, или да пристегнете ринга плътно по блата. Ако изберете вторият вариант тортата ще се нуждае от допълнително измазване след като е стегнала.  И в двата случая обаче ви препоръчвам по вътрешната страна на ринга да поставите ацетатна хартия (може и хартия за печене), което ще улесни изваждането на тортата от ринга.
Изсипете 2/3 от муса върху блата. Поставете вторият блат, като преди това, трябва да го намажете също със сладко/мармалад. Вторият блат сложете с намазаната част надолу. Изсипете останалият мус и заравнете. Оставете тортата за 1 нощ в хладилник. На следващият ден освободете от ринга, премахнете фолиото/хартията и украсете по желание.

На мен много ми допадна комбинацията между шоколад, какаови блатове и леко киселата нотка с аромат на карамфил от сливите.

*Рецептата на блатовете взаимствах от Ирина Купенска.
** Рецептата за муса взаимствах от Йоли.





Няма коментари:

Публикуване на коментар