събота, 22 юли 2017 г.

Баница с лимонада

Може да изненадам някои от вас, а тези, които ме познават добре няма да се изненадат, но ще ви споделя, че лятото не е моят сезон. Обичам прохладното време. Какво е хубавото на лятото обаче? Плодовете и зеленчуците имат вкус на усмихнато слънце, особено тези, които са отгледани в домашни условия. Преди два дни бяхме на гости на леля ми и свако ми на село. Наред с истински плодове и зеленчуци, имащи вкус точно на усмихнато слънце, ни почерпиха с правена от моята леля баница, която много харесах - баница с лимонада. Може би някои от вас я правят с газирана вода. Аз също понякога я правя така, но лимонада не бях правила. Ето днес поправих тази грешка :-)



Продукти:
1 пакет кори за баница
5 яйца
1 малка лимонада (250-300 мл)
250-300 г натрошено сирене
100-150 мл олио

Фурната се загрява на 190-200 градуса.
Две кори за баница се поставят на дъното на намаслена с олио (или застлана с хартия за печене) тавичка (моята е с диаметър 32 см). Разпределя се част от сиренето. Така се редуват кори и сирене докато корите привършат. Най-отгоре се поставят плътно 2 кори. Баницата се нарязва на ромбове. Олиото се сгорешява и внимателно се изсипва с помощта на лъжица в прорезите. Яйцата се разбиват с тел. Прибавя се лимонадата и с получената смес се залива баницата. Пече се до готовност. След като е изпечена леко се напръска с вода и се завива с кърпа да се задуши.


2 коментара:

  1. Всякакви баници обичаме:) Чудесна е тази, и как красиво си я поднесла. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. И ние сме така вкъщи - не отказваме на баници! Благодаря много. Поздрави и от мен :-)

    ОтговорИзтриване