Мечтая си за момента, в който освен кулинарната снимка в
интернет ще може да се усеща и аромата на сниманото творение. Тогава, убедена
съм, няма да губите време и бързо ще направите тези сладки :-)
Оригиналното име на сладките е „кучидати” – сицилиански
коледни сладки. Използвах за база рецептата в блога на Йоана.
Не претендирам, че това е оригинална рецепта за сладките и
точно затова оставих името да
е само Коледни сладки. А и всъщност името важно ли е, когато нещо е
толкова ароматно вкусно :-)
Хубавото на тази рецепта (освен вкусът разбира се) е, че
тестото и пълнежът се правят в един ден, а самото сглобяване и печене на
сладките в друг ден. Така, в забързаното ни ежедневие, можете да разпределите
времето си и да направите тези чудесни сладки, които горещо ви препочвам.
Продукти за тестото:
250 г меко краве масло
200 г захар
2 големи яйца
60 мл прясно мляко
1 пак. ванилена захар
1 пак. портокалови корички на д-р Йоткер
1 ч.л. сол - непълна
1 пак. бакпулвер (15 г)
600 г брашно + допълнително за разточване
Всички продукти трябва да са на стайна температура
Продукти за пълнежа:
200 г сушени смокини
100 г стафиди
200 г фурми без костилките
300 г орехи
2 с.л. мед
60 мл амарето
1 пак. портокалови корички на д-р Йоткер
1 пак. лимонови корички на д-р Йоткер
2 ч.л. канела
1 ч.л. микс за меденки (купувам си готов от Лидл. Можете
вместо него са сложите любимите си подправки за меденки)
Приготвяне на тестото:
Разбъркайте маслото и захарта с миксер докато сместа побелее
и стане кремообразна. Едно по едно добавете яйцата като разбърквате за кратко
след всяко. Смесете ароматите с млякото и добавете и тях. Разбъркайте брашното,
бакпулвера и солта и постепенно прибавяйте към сместа. Бъркайте с лопатка или
ниска степен на миксера. Избягвайте смесването с ръка, защото тестото е маслено
и е желателно да не се стопля допълнително от топлината на ръцете. Не месете
дълго време.
Ако тестото ви се стори много лепкаво може да добавите още
малко брашно, но нека е наистина малко – не повече от 50 грама. Опитайте така –
вземете малка част и направете топче – ако се получи хубаво топче, тестото е
готово.
Разделете тестото на 8 равни части. Направете всяка част на
квадрат. Завийте всяко парче във фолио
за свежо съхранение и приберете в хладилник за през нощта.
Приготвяне на пълнежа:
Почистете смокините от дръжките и ги нарежете на парчета.
Фурмите – също. Ако имате мощен кухненски робот смелете с него ядките и
сушените плодове.
Ако и вие като мен нямате – можете да ползвате чопър, но
спазвайте няколко правила:
- нарежете орехите на парчета;
- нарежете сушените плодове на дребно;
- смесете ги в една купа;
- вземайте по малко от смесените ядки и плодове и ги мелете
в чопъра.
Сместа в чопър няма да е толкова фина, но се получават добри
резултати, ако следвате това, което описах по-горе.
Прехвърлете смляната смес в голяма купа.
Смесете амаретото, ароматите и меда. Прибавете и тях към
орехите и сушените плодове. Омесете добре с ръка пълнежа. Покрийте купата с
фолио за свежо съхранение (или прехвърлете в тенджерка с капак) и оставете в
хладилника за през нощта.
Сглобяване на сладките:
Разпределете си пълнежа на 8 парчета.
Извадете едно парче от тестото от хладилника (останалите
нека останат на хладно) и го разточете на правоъгълник върху набрашнена
повърхност. Направете фитил от пълнежа, поставете го в центъра на
правоъгълника, затворете плътно краищата на тестото и търкаляйте няколко пъти в
масата, за да се уплътни добре тестото. Нарежете сладки с дебелина около 2
пръста (не се изкушавайте да ги правете тънки, защото ако са тънки при печенето
се килват на една срана), като дръжте ножа леко под ъгъл.
Нареждайте сладките в тавичка, покрита с хартия за печене и
печете на 190 градуса докато сладките леко порозовеят. Прехвърляйте изпечените
сладки върху решетка докато изстинат напълно.
Украсата при мен е само пудра захар за добър външен вид. Вие
можете да импровизирате с нещо друго :-)
Много ми допаднаха тези сладки, представям си аромата на масло и плодове заедно :) Ще си ги спретна! Поздрави!
ОтговорИзтриванеМного се радвам, Любче! Ще се радвам да харесат и на вас! Поздрави и от мен :-)
Изтриване