неделя, 17 декември 2017 г.

Торта Трохичка

Представям ви още една домашна торта, която можете да изберете за вашият празник или просто да си направите за удоволствие. Не е сложна за приготвяне и не й е необходима някаква специална украса. И така - торта Трохичка :-)



Продукти:
За блатовете:
3 средни по големина яйца
1 опаковка кондензирано мляко/Сгущённое молоко (397 г)
125 г разтопено и охладено краве масло
250 г брашно
1 пак. бакпулвер (15 г)
1 пак. бурбонска ванилена захар

За крема:
500 г маскарпоне
200 г заквасена сметана*
1-2 ванилии
1 опакова карамелизирано (варено) кондензирано мляко/Сгущённое молоко варёное/Дулсе де лече (397 г) - непълна**

* Ползвах сметана на Президент 25% масленост
** Според мен цялата опаковка от карамелизираното кондензирано мляко ще направи кремът сладък. Затова ви препоръчвам да опитате на вкус и ако ви липсва сладост да добавите още.

Приготвяне на блата:
Разбийте яйцата до еднородна смес. Прибавете кондерзираното мляко и разбийте добре с миксер. Прибавете краве маслото. Смесете брашното с бакпулвера и добавете към сместа. Бъркайте до еднородна смес. Като консистенция гъстотата на тестото е малко по-гъсто от това на стандартните кексове.
Върху опаковата страна на хартия за печене очертайте кръгове с молив с диаметър 20-22 см*. От лицевата страна разпределете част от тестото (2-3 пълни супени лъжици). Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 5-7 минути. Проверявайте готовността на тестото с клечка. След изпичане премахнете хартията и прехвърлете блата върху решетка да изстине напълно. Можете да използвате повторно хартията за печене, като преди това трябва да премахнете останалите по нея трохи с помощта на лопатка.
Тази смес трябва да ви стигне за 6-7 блата. Аз изпекох 6 блата, като използвах 2 листа хартия за печене. За тортата използвах 5, а шестият направих на трохи, които използвах за украсата.

*Друг вариант да разпределите тестото е с помощта на тортен ринг. Застопорете го на желаният диаметър, поставете го директно върху хартията за печене и разпределяйте тестото вътре според големината му. Премахвате внимателно ринга, прехвърляте листа в тавичка за печене и печете :-)

Приготвяне на крема:
Ако маскарпонето и заквасената сметана са ви на стайна температура не ползвайте миксер. Ако са от хладилника първо разбийте маскарпонето на ниски обороти с ванилията и кондензираното мляко. Прибавете заквасената сметана и разбъркайте отново с лопатка. Кремът е готов.

Сглобяване и украса на тортата:
Самото подреждане на тортата е класическият начин за редуване на блат и крем. Необходимо е, след сглобяване, тортата да престои една нощ в хладилник.

П.П. Още една идея от мен - тъй като трябваше да направя мини безглутенов вариант на тортата промених малко технологията за приготвяне на блатовете. Смесих всички съставки (включително и бакпулвера) и преди да добавя брашното отделих един пълен черпак от сместа. В тази отделена част сложих 2-3 с.л. картофено нишесте и изпекох на 3 блата с диаметър от 10 см. От тези блатове с част от крема направих мини тортичка, която облепих отвън със смлени орехи, леко запечени на сух тиган. Получи се много приятна на вкус.

Да ви е сладко :-)

Няма коментари:

Публикуване на коментар