вторник, 7 февруари 2017 г.

Свински котлети в плик

Едва ли има любител на месо, който да не обича котлети.


Разглеждайки различни рецепти попаднах на една рецепта за свински гърди на Пепа Стоева, която много харесах и взаимствах част от нея.

Продукти:
6 свински котлета
За маринатата:
3 с.л. доматено пюре+щипка захар
1 с.л. майорана
млян черен пипер
1/2 ч.л. смлян кимион
1-2 с.л. соев сос
1 пълна ч.л. горчица
100 мл. червено вино
сол

Всички продукти за маринатата се смесват и разбъркват до еднородна смес. 
Котлетите се измиват и подсушават. Поставят се в плик за печене на един ред, изсипва се маринатата. Пликът се затваря внимателно. С ръце (така че пликът да не се спука) се разпределя маринатата, така че да има по всички пържоли. Пликът се поставя в тавичката, в която ще се пече и се оставя в хладилник за 3-4 часа да се маринова, като от време на време се обръща.
Тавичката се поставя във фурната, като първоначално тя се включва на най-силните градуси (при мен 275) и след като течностите в плика заврят се намалява на около 160-180 градуса. Така котлетите се пекат около час, час и десет минути.
След като това време изтече торбичката се срязва (внимавайте за парата, която излиза) котлетите се вадят в тавичката, долива се 100 мл вода и се връщат във фурната. Когато водата заври се прибавя 1 с.л. размито в малко вода брашно, разбърква се. Фурната се изключва, като тавичката с котлетите се оставя в нея за още 1-2 мин.

четвъртък, 2 февруари 2017 г.

Гъби с ориз

Тази е една от рецептите, на които обичам да слагам различни подправки. Днес сложих риган и босилек, защото имах пресни, но съм правила с джоджен (мммм, много хубави стават също), с мащерка, с розмарин, с целина и магданоз.... Сложете тези подправки, които вие обичате.


Продукти:
500 г гъби печурки
1 ч.ч. ориз
1/2 ч.ч. олио/зехтин
1 глава лук
6-7 скилидки чесън
черен пипер
риган и босилек, или други подправки по избор
сол

Почистете и нарежете гъбите на парчета. Изчистете лука и чесъна. Нарежете лука на ситно, а чесънът на по-едри парчета. Сложете олиото да се сгорещи. Добавете лука и чесъна. Оставете ги леко да се позапържат и прибавете гъбите. Посолете. Когато водата от гъбите се изпари добавете изчистеният и измит ориз. Разбъркайте леко да се запържи. Прибавете 3 ч.ч. гореща вода. Добавете подправките. Намалете котлона на средна степен и гответе докато оризът стане готов. Поднесете го топъл.