четвъртък, 23 март 2017 г.

Броколи на фурна със сос Бешамел

Обичате броколи? Обичате карфиол? Нямате много време за готвене? Ето една идея от мен :-)



Продукти:
1 глава броколи
1 л. прясно мляко
40-50 г краве масло
4 с.л. брашно
1/2 к.л. индийско орехче
млян черен пипер
сол
2 пак. от 125 г моцарела

Накъсайте броколите на розички. Измийте ги. Поставете ги в подсолена вода и след като водата заври ги варете около 5 мин. 
За соса Бешамел сложете в дълбок съд маслото да се разтопи. Прибавете брашното и разбъркайте докато то стане със златист цвят. Постепенно и при непрекъснато бъркане прибавете прясното мляко. Добавете индийското орехче, черният пипер и сол на вкус. Варете не повече от 5 мин. Добавете и малко от бульона*, който се е получил при варенето на броколите.
В тавичка подредете сварените броколи. Залейте със соса. Настържете най-отгоре, тук таме (или накъсайте) моцарелата. Запечете във фурна (при мен тя беше загрята на около 220 градуса) за около 15-20 мин. 
Това е. Лесно и вкусно :-) Можете да замените броколите с карфиол, моцарелата с кашкавал, пармезан или скаморца.
Ястието е най-вкусно докато е топло.

* Аз добавих около 1 ч.ч. бульон. Ако не желаете да добавяте намалете с 1 с.л. брашното, защото сосът ви ще стане много гъст. Разбира се, ако желаете гъст сос го направете по ваш вкус.


понеделник, 20 март 2017 г.

Кекс с парченца шоколад и захаросани портокалови корички

Хей, хоп, ето ме! Тук съм :-)
Измина време от последната ми публикация. Почти два месеца :-O За мен отминаха като миг. Работа, вкъщи и тези толкова кратки и нефотогенични дни не ми помогнаха изобщо :-) Но ето - днес настъпи астрономическата пролет и ето я и новата ми рецепта.



Продукти:
150 г краве масло със стайна температура
300 г пудра захар
4 яйца на стайна температура
200 мл прясно мляко
300 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
2 пак. ванилия
кора от цитрусов плод по желание - портокал или лимон

захаросани портокалови корички
шоколадови дражета (капки)

Разделете жълтъците от белтъците. Разбийте белтъците на сняг заедно с няколко лъжици от пудрата захар (тук можете да прочетете какви правила спазвам при разбиването на белтъци).
Разбийте краве маслото и останалата пудра захар на пухкав крем. Постепенно един по един добавете жълтъците, като разбивате за кратко след всеки един от тях. Прибавете настърганите цитрусови корички, прясното мляко и пресятото брашно заедно с бакпулвера и ванилията. Добавете захаросаните портокалови корички и шоколадовите дражета (на снимката се вижда какви съм ползвала аз). Разбъркайте. Най-накрая постепенно прибавете разбитите на сняг белтъци, като разбърквате с лопатка. 
Изсипете сместа в тавичка намаслена с олио и посипана с брашно, или застлана с хартия за печене. Печете на около 170 градуса в предварително загрята фурна до "суха" клечка. В моята фурна това отне около 1 час. Тавичката, в която пекох аз е с размери 27 дължина, 8 см ширина на дъното и 7 см. дълбочина.