сряда, 26 октомври 2016 г.

Лазаня със спанак

Когато опитах лазаня (с кайма) за пръв път, изобщо не ми хареса и не съм предполагала, че ще ми хареса повече. Преди няколко дни обаче, се сетих, че съм виждала рецепти за лазаня със спанак. И онзи подстрекател, вътрешният ми глас, ми каза "Опитай. Този път може да ти хареса.". Прав е бил милия :-D Не само, че ми хареса, ами и се заканвам вече да правя често.


Попаднах на много хубави рецепти, но най-много ми допадна предложението във  Food for the soul. Направих малки промени, според наличните продукти и... станах любител на лазаня :-D

Продукти:

1 пакет кори за лазаня*

За доматеният сос със спанак:
1 буркан консерва домати**
200 гр. спанак
1 глава стар лук
3-4 скилидки чесън
1 с.л. песто от босилек***
1 с.л. сух риган
50 мл олио
сол на вкус

За соса "Бешамел":
1 литър прясно мляко
4 с.л. брашно
40-50 гр. краве масло
1-2 щипки смляно индийско орехче
млян черен пипер и сол на вкус

Отделно:
200-250 гр. настърган кашкавал
200 гр. натрошено на дребно сирене (обикновено)
150-200 гр. рикота****
50 гр. настърган пармезан

*Пакетът лазаня, който ползвах аз беше 250 гр. (6 големи кори). Корите ми стигнаха да направя 4 пласта в тавичка с размери 18/28 см. 
** Количеството, което ползвах беше около 600 гр.
*** Ако нямате песто може да замените със сух или пресен босилек и да добавите малко настърган пармезан в соса.
**** Рикотата не е задължителна. Имах налична и я използвах. 


Приготвяне:

Доматен сос със спанак: 
Ако са небелени доматите се обелват и се пасират. По желание може да добавите щипка захар към тях.
Спанакът се измива и нарязва.
Лукът и 1 скилидка чесън се нарязват на ситно.
Олиото се загрява. Добавят се чесънът и лукът. Запържва се за 1-2 мин и се прибавят доматите и сол на вкус. Котлонът се намалява на средна степен и сместа се оставя да поври 10-тина минути като се разбърква от време на време. След това се прибавя спанакът, разбърква се и се готви докато омекне (аз го оставих за не повече от 5-7 мин.). Съдът се сваля от котлона и се прибавят пестото, ригана и останалите скилидки чесън нарязани на ситно (или пресовани). Доматеният сос е готов. Оставя се на страни докато потрябва.

Сос "Бешамел":
Маслото се разтопява. Добавя се брашното и се бърка леко да се запържи и промени цвета си. Постепенно и при постоянно бъркане се прибавя прясното мляко. Добавя се сол, черен пипер и индийското орехче. Сосът се вари на среден огън, при непрекъснато бъркане, докато се сгъсти. Когато е готов се отдръпва от котлона, поставя се капак и се оставя, докато потрябва.

Всички сирена (без пармезана) се смесват в купа.

Подреждане на лазанята*:
На дъното на тавичката сложете малко от доматеният сос и разпределете по цялата повърхност.
От тук нататък редът е:
- Ред кори за лазаня;
- Доматен сос:
- Настъргани сирена;
- сос "Бешамел".
Завършете с кори. Върху тях сипете отново сос "Бешамел" и разпределете настърганият пармезан.

* Сложих корите така, както са от пакета. Не съм ги попарвала във вряща вода.

Лазанята се пече на 200 градуса в предварително загрята фурна за около 20 мин.

Искам да ви обърна внимание и на още нещо. Внимавайте с количествата сол в сосовете. Препоръчвам ви да сложите минимални количества, защото сирената дават допълнително соленост на лазанята.

Buon appetito :-)

Редакция към 27.03.2018 г. - Вече проядох и Лазаня с кайма :-)












2 коментара: