вторник, 9 август 2016 г.

Хляб с брашно от лимец и типово брашно. Вече любим!

Броих ги. В момента имам 7 вида брашно. Мога да си купя и още, но мястото, с което разполагам свърши :-D
Имах останало типово брашно от Типовия хляб с маслини и розмарин и останало брашно от лимец. Търсейки рецепта за хляб, в която мога да ги използвам попаднах на рецепта за хляб, който хляб вече е в графа "Любими". За мен този е един от най-вкусните хлябове, които съм опитвала. Няма дълго месене и сложно оформяне.


Рецептата е от блога на Кокона. Единственото, което промених е, че нямах прясна мая, а сложих суха.

Продукти:
250 мл. хладка вода
1 пак. суха мая (7 гр.)
1 1/2 с.л. захар
2 с.л. олио
1 ч.л. сол
200 гр. брашно от лимец
250 гр. типово брашно (2-3 с.л. от него се използват за закваската)

В съд от водата, маята, захарта и 2-3 с.л. от типовото брашно се прави кашица, която се разбърква добре и се покрива с фолио или кърпа. Оставя се настрани да втаса за около 15 мин. 
Двата вида брашно и солта се смесват.
Към вече втасалата мая се прибавя олиото и по малко от брашното докато стане достатъчно гъсто, за да се меси на ръка*. Замесва се тестото. Когато е готово, се оформя на топка и се прехвърля в намаслена с олио тавичка (аз ползвах стара електрическа тенджера). Върху топката с остър нож се прави кръст. Тестото се намаслява и отгоре с мазнина (ползвах олио), покрива се с кърпа и се оставя да втаса докато удвои обема си (при мен отне около 40 мин.). 
Хлябът се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна. Печенето в моята фурна ми отне около 25 мин.

* И друг път съм казвала, че предпочитам този начин на замесване. Така съм свикнала от почти дете. Ако вие сте свикнали да месите като правите кладенче в брашното омесете тестото по обичайният за вас начин.


За вкуса на хляба. Имах намерение да го снимам в малко по-късните часове, но ..... нетърпението да го опитаме надделя. Затова го снимах топличък и го начупихме. Ммммм, не съжалявам изобщо :-)




петък, 5 август 2016 г.

Сладкиш със сливи и рожково брашно

Ето една рецепта, която не изисква много време за подготовка. Не изисква също мерки и теглилки, защото продуктите са в чаени чаши и лъжички :-)
Имах изоставени сливи в хладилника, които не ми се хапваха, но не бяха за изхвърляне в никакъв случай. От много време се питах дали вкусът им ще кореспондира с рожково брашно и реших да експериментирам. Ето и резултата:


Продукти:
2 яйца на стайна температура
1/2 ч.ч. бяла захар
1/2 ч.ч. кафява захар
1/2 ч.ч. олио
1/2 ч.ч. бяло брашно
1/2 ч.ч. рожково брашно
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. канела
2 ч.ч. нарязани на по-дребно сливи
Чаената чаша, която съм ползвала е с вместимост 250 мл.

Сухите съставки се смесват в купа.
Яйцата се разбиват много добре с двата вида захар. Постепенно се прибавя олиото. Препоръчвам от тук нататък разбъркването да е с телена бъркалка или шпатула. Добавят се и смесените сухи съставки. Последни се прибавят сливите. Можете преди това леко да ги оваляте в малко брашно, за да предотвратите потъването им на дъното на тавичката при печене. Сместа се изсипва в тавичка (тази, която ползвах аз е с размери 18/27 см.), застлана с хартия за печене, или намаслена с олио и поръсена с брашно. Пече се на около 170 градуса в предварително загрята фурна за около 45 мин. Оставя се да изстине добре и може да се поръси с пудра захар.

Няколко уточнения по въпроси, които може да възникнат:
- сливите, които ползвах не зная точно какъв сорт са. Виждат се на заден план на снимката. От този сорт ми бяха необходими 9 на брой сливи;
- ако решите да пропуснете рожковото брашно и кафявата захар и да ги замените с белите им еквиваленти сладкишът пак ще се получи, но вкусът няма да е този, който придават заменените продукти.

Сладкишът е с влажна консистенция, леко киселичък от сливите.