петък, 5 август 2016 г.

Сладкиш със сливи и рожково брашно

Ето една рецепта, която не изисква много време за подготовка. Не изисква също мерки и теглилки, защото продуктите са в чаени чаши и лъжички :-)
Имах изоставени сливи в хладилника, които не ми се хапваха, но не бяха за изхвърляне в никакъв случай. От много време се питах дали вкусът им ще кореспондира с рожково брашно и реших да експериментирам. Ето и резултата:


Продукти:
2 яйца на стайна температура
1/2 ч.ч. бяла захар
1/2 ч.ч. кафява захар
1/2 ч.ч. олио
1/2 ч.ч. бяло брашно
1/2 ч.ч. рожково брашно
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. канела
2 ч.ч. нарязани на по-дребно сливи
Чаената чаша, която съм ползвала е с вместимост 250 мл.

Сухите съставки се смесват в купа.
Яйцата се разбиват много добре с двата вида захар. Постепенно се прибавя олиото. Препоръчвам от тук нататък разбъркването да е с телена бъркалка или шпатула. Добавят се и смесените сухи съставки. Последни се прибавят сливите. Можете преди това леко да ги оваляте в малко брашно, за да предотвратите потъването им на дъното на тавичката при печене. Сместа се изсипва в тавичка (тази, която ползвах аз е с размери 18/27 см.), застлана с хартия за печене, или намаслена с олио и поръсена с брашно. Пече се на около 170 градуса в предварително загрята фурна за около 45 мин. Оставя се да изстине добре и може да се поръси с пудра захар.

Няколко уточнения по въпроси, които може да възникнат:
- сливите, които ползвах не зная точно какъв сорт са. Виждат се на заден план на снимката. От този сорт ми бяха необходими 9 на брой сливи;
- ако решите да пропуснете рожковото брашно и кафявата захар и да ги замените с белите им еквиваленти сладкишът пак ще се получи, но вкусът няма да е този, който придават заменените продукти.

Сладкишът е с влажна консистенция, леко киселичък от сливите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар