понеделник, 12 юни 2017 г.

Тиквички с булгур

Булгурът е от онези вкусни и полезни продукти, които признавам си, пренебрегвам. Днес реших да си поправя грешката и да направя любимите ми тиквички именно с него. Опитайте и вие :-).


Продукти:
3 тиквички
1 малка глава лук
1 стрък зелен лук
2-3 скилидки чесън
1 к.ч. булгур
3/4 к.ч. олио
2 к.ч. гореща вода (от тази, в  която ще заварите тиквичките)
сол
копър
черен пипер

За заливката:
1 яйце
2 големи с.л. кисело мляко
50 г сирене
1 скилидка чесън

Разрежете тиквичките по дължина на две. Издълбайте вътрешността, така че половинките да заприличат на "лодки". Сварете половинките за 3-4 минути в подсолена вода. Извадете ги, оцедете ги и ги наредете в тавичка. Не изхвърляйте водата, в която са врели тиквичките. Можете да я използвате, за да довършите ястието.
Нарежете вътрешността на тиквичката на ситно. Двата вида лук и чесъна също. Сложете олиото да се сгорещи. Запържете за не повече от 1 мин. лука и чесъна, а след това добавете и тиквичките. След няколко минути добавете и булгура, сол, копър и черен пипер. Запържете за кратко. Добавете 2 кафени чаши от водата, в която са врели тиквичките. Разбъркайте и задушавайте на умерен огън докато булгурът "изпие" част от течността.
Разпределете сместа в половинките от тиквичките. Ако ви остане част от нея, не се притеснявайте, а просто можете да я разпределите свободно в тавичката. Добавете в тавичката от горещия бульон, който се е получил от варенето на тиквичките (количеството е приблизително до средата на тиквичките. Запечете за няколко минути във фурна на 220 градуса.
Междувременно разбъркайте яйцето, млякото, натрошено сирене и пресована скилидка чесън. Разпределете върху тиквичките и запечете за още няколко минути.

Във време на пост, или ако избягвате животински продукти по различна причина заливката може просто да я пропуснете.

Да ви е сладко :-)

Няма коментари:

Публикуване на коментар