сряда, 7 юни 2017 г.

Прасковен амарети чийзкейк

Истинското име на този чийзкейк е "Печен прасковен амарети чийзкейк с маскарпоне и рикота", но така името му е по-дълго от името на испански благородник, та се наложи да го съкратя :-D
Рецепти за чийзкейк има много, но при мен всичко започна от половин пакетче амарети. Поразгледах и останалите продукти, с които разполагам и се получи това :-)


Продукти:
За основата:
100 г амарети
50 г смлени бадеми
70 г краве масло

За чийз слоя:
250 г маскарпоне на стайна температура
250 г рикота на стайна температура
4 яйца на стайна температура
1 непълна ч.ч. пудра захар (вместимостта на чашата е 200 мл)
1 пак. бурбонска ванилова захар на д-р Йоткер
1 пак. корички от лимон на д-р Йоткер
2 с. л. фино царевично нишесте на д-р Йоткер
Оцедени плодовете на 1 компот от праскови 

За основата натрошете в чопър амаретите на трохи. Смесете ги със смлените бадеми и разтопеното краве масло. Застелете тавичка с откопчаващо се дъно с хартия за печене като оставите част от краищата на хартията да стърчат. Облепете с хартия и борда на тавичката (аз пропуснах това и се наложи да си помогна с нож за да освободя чийзкейка). Разпределете трохите равномерно и ги притиснете плътно с лъжица. Запечете основата за не повече от 5-6 мин. в загрята на 200 градуса фурна. Оставете основата да се охлади.

Нарежете, или смелете с чопър на парченца прасковите.
Размесете с помощта на лопатка маскарпонето, рикотата, захарта, ванилията и лимоновите корички. Добавете нишестето. Прибавете едно по едно яйцата към сместа като използвате най-ниската степен на миксера за да разбърквате. Последно добавете прасковите. Изсипете сместа върху изпечената основа. Печете на 160-170 градуса. В моята фурна отне около 1 час чийзкейка да се изпече. В краищата трябва да е леко запечен, а при почукване на тавата центърът леко да се тресе. Оставете изпеченият чийзкейк на леко отрехната фурна до пълното му изстиване. Оставете го за няколко часа в хладилник. Извадете го от формата и го поставете върху поднос за сервиране.

За гарниране можете да използвате пресни плодове. Аз имах останал малко ганаш от Вита Рафаело торта, който разбих с миксер и разпределих отгоре, но това изобщо не е задължителен елемент.
Диаметърът на моята форма е около 22-24 см и основата е тънка, но според мен биха се получили чудесни резултати във форма около 18-20 см - по-плътна основа и по-висок чийзкейк.
Да ви е сладко :-)




Няма коментари:

Публикуване на коментар