вторник, 13 юни 2017 г.

Македонска баница

Знаете вече за моята слабост към тестените произведения. Обичам да меся. Много обичам. Този път обаче не омесих питка, а баница - македонска баница.


Продукти:

За тестото:
1 яйце
2 с. л. олио
1 ч. л. оцет
1 ч. л. сол
1 ч. ч. хладка вода (с вместимост 250 мл)
500 г брашно за баница + допълнително за доомесване, ако се наложи

За пълнежа:
4 яйца
250 г сирене

Отделно:
100-120 г мазнина (равни части разтопено краве масло и олио) - за намазване на корите

За тестото - разбийте яйцето. Добавете олиото, оцета, солта и водата. Постепенно започнете да добавяте брашно. Омесете гладко нелепнещо тесто. Разделете го на 16 по възможност еднакви топчета. 
Разточете 8 топчета с диаметър около 15 см. Намажете 7 от тях с приблизително 1 с.л. от мазнината. Наредете топчетата едно върху друго, като най-отгоре поставите ненамазаната кора. Разточете така подредените кори на една кора, чийто диаметър да е по-голям от дъното на тавичката, в която ще печете баницата (моята тавичка е с диаметър 32 см). Пренесете внимателно разточената голяма кора в намазана с мазнина тавичка и оставете краищата й свободно да падат отстрани.
Натрошете сиренето и го смесете с разбитите яйца. Изсипете сместа върху застланата с кори тавичка.
С останалите 8 топчета постъпете така както и с първите - разточете ги и намажете с мазнина 7 от тях, наредете ги едно върху друго и разточете отново. Принесете внимателно върху пълнежа. От останалите свободни краища на долната кора защипвайте върху горната кора, така че плънката да остане плътно затворена.


Намажете отгоре баницата с мазнина. Печете в предварително загрята фурна на 220 градуса за около 10 минути, след което намалете на 180 градуса и доизпечете баницата. В моята фурна времето за печете беше около 30-40 мин. Напръскайте изпечената баница с вода, завийте я с кърпа да се задуши и... изчакайте "да обиколи нивката" като житената питка, а после.... ;-)


Рецептата е адаптирана от книга с рецепти на Невяна Кънчева.



Няма коментари:

Публикуване на коментар