неделя, 1 април 2018 г.

Пролетна торта

Честита Цветница! Честити да сте всички с имена на цветя!
Днешната торта естествено е повлияна от празника (както съм ви казвала в семейството ми си имам цееели две именички) и от пролетта, която най-после се надявам да ни се усмихне :-)
Представям ви торта със... спанак :-)



Продукти:

За блатовете:
50 г спанак*
100 мл прясно мляко
2 големи яйца
120 г захар
60 мл олио
60 г разтопено и охладено краве масло
180 г брашно + 2 с.л. царевично нишесте
1 пак. бакпулвер (15 г)
1 пак. ванилена захар
щипка сол

*Спанакът е изтеглен след като са отстранени дръжките от листата

За крема:
5 жълтъка
3/4 ч.ч. захар
500 г маскарпоне
1 пак. бурбонска ванилена захар
1 пак. лимонови корички
1 пак. портокалови корички
200 мл млечна сладкарска сметана много добре охладена

Приготвяне на блатовете:
Почистете и измийте спанака. Залейте го с вряла вода (колкото да се покрият всички листа), захлупете с капак и го оставете за около 10 минути да се попари. След това го отцедете от водата, смесете го с прясното мляко и го пасирайте фино.
Разбийте яйцата със захарта и ванилията до побеляване. Прибавете олиото, маслото, спаначеното мляко. Разбъркайте за кратко. Смесете брашното с бакпулвера и солта и го прибавете на части. Разбъркайте до еднородна смес.
Застелете тавичка с хартия за печене и изпечете сместа на 3 отделни платки с диаметър около 21 см в предварително загрята на 180 градуса фурна. Оставете ги да се охладят напълно. След като се охладят с помощта на остър нож изрежете фино коричките на блатовете отстрани, за да се види хубавият зелен цвят.

Приготвяне на крема:
Разбийте с телена бъркалка жълтъците и захарта. Сложете съда, в който са те, на водна баня. Бъркайте докато сместа се сгъсти (около 10-15 мин). Внимавайте водата да не завира за да не се получат сладки бъркани яйца :-) Когато кремът е готов сложете съда в купа с много студена вода и бъркайте докато изстине напълно.
Разбъркайте маскарпонето с ванилията и коричките. Добре е маскарпонето да е на стайна температура. Прибавете жълтъчният крем и разбъркайте до еднородна смес.
Разбийте сметаната с миксер. Прибавете я на 2-3 пъти към крема и разбъкрайте с помощта на лопатка. Кремът е готов.

Сглобяване на тортата:
Сложете в подноса за сервиране първият блат и го пристегнете с тортен ринг. По желание може съвсем леко да го сиропирате с топло прясно мляко. Разпределете част от крема. Редувайте блат и крем. Оставете тортата в хладилник за през нощта. На следващият ден я освободете от ринга и я украсете по желание.

Тортата и рецептата за блатовете са взаимствани от тук.




2 коментара:

  1. Чудесна е тортата, правиласъм подобна:)
    И честит празник на патерица!

    ОтговорИзтриване