неделя, 15 септември 2019 г.

Пица с тесто от пълнозърнесто брашно и брашно от елда /гречка/

Започвам днешната публикация с едно признание. Не можах (поне до момента) да се науча да ям елда. Опитвала съм нееднократно. Не е моето нещо. Обаче! Преди време опитах хлебче с брашно от елда, което много ми допадна. Много! И реших. Пица ще е. Пица с чиста съвест. Както бях писала преди време не искам да се лишавам от любими рецепти само защото основно се готвят с бяло брашно. Затова днешното ми предложение е за пица с брашно от елда.


Продукти за тестото:
250 мл топла вода
3 с.л. зехтин
1 с.л. захар
1 пакетче суха мая 7 г
1 ч.л. сол
200 г  пълнозърнесто брашно
200 г брашно от елда

За плънката:
3-4 с.л. доматено пюре
пресен босилек нарязан на ситно
1 малка глава лук нарязан на тънки кръгчета
1 бр. чушка нарязана на кръгчета
1/2 топка моцарела
настърган кашкавал
натрошено сирене
няколко маслини
1 яйце.

За тестото смесете маята, захарта, част от водата и малко от пълнозърнестото брашно на рядка каша. Покрийте съда с кърпа и оставете настрани за няколко минути, за да се активира маята. Смесете останалата вода, зехтина и солта. Прибавете активираната мая и двата вида брашно. Омесете нелепнещо тесто. Намаслете го със зехтин, покрийте го с кърпа и го оставете да втаса. Имайте предвид, че втасва по-бавно и по-малко от тесто с бяло брашно.
От втасалото тесто разточете пица със желаната дебелина /при мен беше с диаметър около 30-32 см и  около 2 мл дебелина/. Пренесете го в тавичка застлана с хартия за печене, или намаслена с олио и поръсена с брашно. Намажете отгоре с доматеното пюре. Разпределете нарязаният на ситно босилек, а върху него останалите продукти. Най-отгоре счупете едно яйце. За препечена пица печете за 7-8 минути на 250 градуса в предварително загрята фурна.

Това количество тесто е достатъчно за 2 пици с диаметър около 30-32 см.

Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар