понеделник, 5 септември 2016 г.

Торта с дулсе де лече ІІ

Не зная как е с вас, но за мен рожден ден без торта не е рожден ден :-) Както е видно от публикациите ми, тортите са ми слабост. Обичам когато имам време да правя различна торта за "виновника".
Човек обаче не винаги разполага с необходимото време. Тортите като тази са идеалният избор, ако държите да почерпите с домашно приготвена торта, но нямате достатъчно време. Рецептата е базирана на често правената вкъщи Торта с дулсе де лече. Блатът е в безглутенов вариант. Завършекът е бял ганаш и домашни трюфели. 


За блата:
3 яйца на стайна температура
120 гр  захар
180 гр смлени орехи (по желание леко запечени на сух тиган. Така са много по-ароматни)
20 гр оризово брашно*
1 ванилия

*Оризовото брашно не е задължително. Избрах го заради липсата на глутен. Вие спокойно можете да сложите галета, както е в оригиналната рецепта.

Смесете орехите, ванилията и оризовото брашно.
Разделете жълтъците от белтъците. Белтъците се разбиват на сняг с половината от захарта (тук можете да прочетете какви правила спазвам при разбиването на белтъци). Жълтъците се разбиват с останалата половина от захарта докато побелеят. Постепенно прибавете от белтъчната смес и орехите като редувате смесите. Бъркайте бавно с помощта на шпатула. Сместа се изсипва в тавичка с диаметър 24-26 см. (за тази торта на снимката формата е 26 см), която е застлана с хартия за печене. Блатът се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20 мин. След изпичане блатът се оставя да се охлади добре преди да се намаже с крем.

За крема:
1 кутия дулсе де лече от 397 гр.
1 кутия маскарпоне от 500 гр. на стайна температура
1-2 ванилии

Разбъркайте дулсе де лечето с лъжица. Разбъркайте и маскарпонето и ванилията. Смесете ги. Разбъркването става с шпатула или за няколко секунди с миксер на ниски обороти, колкото да се смесят двата елемента. Продължителното разбъркване с миксер ще втечни крема. Преди да го намажете върху блата може да го оставите за 15-20 минути в хладилник, за да стегне леко и да е по-лесен за работа.

За белият ганаш:
150 гр. бял шоколад натрошен на ситно
75 мл неподсладена* сладкарска сметана
*Тъй като белият шоколад е много сладък препоръчвам сметаната да е неподсладена.

Загрейте сметаната добре, но не позволявайте да заври. Залейте с нея шоколада и разбъркайте добре докато шоколадът се разтопи напълно. Оставете сместа да се охлади леко, но да остане течна.

Поставете блата в подноса, в който ще сервирате тортата. По желание може да го пристегнете с тортен ринг. Намажете го с крема. Оставете в хладилник за около час, след което залейте с глазурата. Оставете тортата за 1 нощ в хладилник за да се охлади добре. Украсете по желание.


Ако ви харесва моята украса:
Отстрани и отгоре са смлени орехи, леко запечени на сух тиган.
Бонбоните са трюфели, подобни на тези, които правих за торта Танита:
100 мл сладкарска сметана
200 гр. натурален шоколад натрошен на дребно.
Сметаната се сгорещява и с нея се залива шоколада. Разбърква се добре. Купата, в която е сместа се покрива със стреч фолио и се оставя да престои 1 нощ в хладилник. На следващият ден се правят топчета с желаната големина. Овалват се в продукти по желание и отново се оставят в хладилник, за да стегнат. Тъмните трюфели на снимката са оваляни в какао, а останалите - в смлени орехи.







Няма коментари:

Публикуване на коментар