вторник, 11 октомври 2016 г.

Питка за Лора

Разбира се, при майка любител на торти и питки за рожденничката имаше и питка :-) Вкъщи една от любимите рецепти е тази за  Бита-пита. Този път реших да е нещо различно.


Рецептата е за красивата Питка Цвете ала Зуркан, включена в блога Животът може да е вкусен. Не успях да постигна тази завършеност на вида, но това изобщо не се отрази на вкуса. Смело мога да кажа, че това е една от питките, които най-много ми допада като вкус. Спазила съм рецептата с лека промяна в количеството брашно, технологията на замесване и размерът на тавичката.

Продукти за питката:
250 мл прясно мляко - топличко
100 гр. кисело мляко
100 гр. заквасена сметана
2 яйца + 1 белтък
3 с. л. олио
1 ч. л. сол
1 ч. л. захар
1 пак. суха мая*
800-850 гр. брашно
* Ползвах на д-р Йоткер, която е 7 гр.

За намазване между корите:
30 гр. разстопено краве масло
30 мл олио

1 жълтък за намазване отгоре

В малък съд от маята, захарта, 2-3 с.л. брашно и малко от прясното мляко се прави кашичка, покрива с фолио и се оставя да втаса за 10-15 мин. Междувременно яйцата и белтъка се разбиват добре. Добавя се олиото, киселото мляко, заквасената сметана, останалото прясно мляко. Когато закваската е втасала се добавя към горната смес. Постепенно се прибавя малко брашно, разбъркано със солта. Добавя се и останалото брашно. Замесва се нелепнещо тесто. Замесеното тесто се намазва леко с олио, поставя се в съд и се покрива със стреч фолио (може да поставите отгоре и една кърпа) и се оставя да втаса за около 40-45 мин.
Втасалото тесто се разделя на 5 части като една от тях е по-малка от останалите. Четирите еднакви топки тесто се разточват на кори с диаметър около 30 см. Нареждат се една върху друга като по между им се намазва от смесените масло и олио.
Не успях да направя постъпкови снимки как се процедира, за да се направи цветето, но можете да видите видеото, в което е обяснено как се прави то или да видите снимките в блога на Христина.
Петата топка тесто я разточих на правоъгълник, намазах с мазнина, прегънах на две по дължина и завих на охлюв. Това беше центърът на питката.
Тавичката, която ползвах е с диаметър 30 см.
Питката се оформя в намаслена с мазнина тавичка и се оставя да втаса, след което се намазва с жълтък, смесен с малко прясно мляко и олио.
Пекох около 10 минути на 220 градуса в предварително загрята фурна, а след това намалих на 180-190 градуса и пекох до готовност.


2 коментара:

  1. Прекрасна, пухкава и уханна питка!
    Благодаря ти за доверието, Стани!
    Поздравления за теб и чаровната рожденичка!
    Бъдете здрави, усмихнати и много щастливи! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за милите пожелания и добрите думи, Хриси! Сърдечни поздрави!

      Изтриване