петък, 6 януари 2017 г.

Бъркана торта на пластове

Говорила съм колко много обичахме с моята сестра мамините торти. Всеки, който е опитвал този тип торти ще ме подкрепи, че те са едно от най-вкусните неща, които си хапвахме като деца.


Няма да забравя и една забавна случка: Един път, преди години, сестра ми поиска тефтера на майка, за да си препише някои рецепти. Батко ми (нейният съпруг) поразгледа тефтера и каза "Преписвай изцапаните" :-D Няма да го забравя това. Тази рецепта е точно от тези, изцапаните, скъп спомен и достойна рецепта за етикета "Ало, мамо" :-)



Продукти:
За блатовете:
5 яйца
1 1/2 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио/разтопена мас
1 ч.ч. кисело мляко
1 пак. амонячна сода (10 грама)
1/2 ч.л. хлебна сода
3 ч.ч. брашно
*
1-2 с.л. какао смесено с малко топла вода
2-3 ванилии
кора от лимон

За крема*:
1,5 литра прясно мляко
1 1/2 ч.ч. захар
12-14 с.л. брашно
2-3 яйца
ванилия
лимонова кора
125 г краве масло

*Правили сме я с различни кремове, но този ми допада най-много.

Смлени орехи са украса

Чаената чаша е с вместимост 200 мл
Ванилията и лимоновата кора са в количества по желание.
Може да направите друг ваш любим крем.

Приготвяне:

На блатовете: Разбийте яйцата със захарта. Прибавете олиото*, като бъркате на най-ниската степен на миксера, или с телена бъркалка. Разбъркайте амонячната сода с киселото мляко и ги добавете. Смесете хлебната сода с пресятото брашно. Добавете и тях. Разбъркайте до еднородна смес.
* Ако правите блатовете с мас - Разбъркайте първо меката мас със захарта до пухкавост. Добавете яйцата едно по едно като разбивате за кратко след всяко. Реда на добавяне на продуктите после е същият както, ако ползвате олио.

Сега трябва да решите дали искате светли и тъмни блатове. Ако искате равен брой от двата вида разделете сместа на две равни части. В едната сложете лимоновата кора и ванилията, а другата - разбърканото с малко топла вода какао (водата ще му помогне да се смеси по-равномерно с тестото).

Броят на блатовете е въпрос на избор. Тортата на снимката е изпечена на 5 блата с диаметър 26 см., но така тортата е много висока. Затова препоръчвам по-голям диаметър - 28-30 см и по-малък на брой блатове (три или четири).

Печете блатовете в тавичка, застлана с хартия за печене (или намаслена с олио и посипана с брашно) в предварително загрята фурна на 180 градуса. Щом видите, че блатът се позачерви го проверете с клечка - ако по нея не залепва тесто блатът е готов. Оставете блатовете да се охладят преди да сглобите тортата.

На крема: Разбийте яйцата със захарта. Добавете лимоновата кора, ванилията и брашното. Прибавете и 500 мл от млякото. Разбъркайте добре. Прибавете сместа към врящият литър мляко. Бъркайте докато кремът се сгъсти. Отдръпнете от огъня  и прибавете краве маслото, нарязано на кубчета. Бъркайте докато се стопи и се поеме от крема.

Сглобяване на тортата: Сглобяването е класическият начин - редуване на блат и горещ крем. За сглобяването на тази торта ползвах ринг, за да предотвратя килване. Освободих тортата от ринга след като беше престояла една нощ в хладилника. Ако не разполагате с ринг не е проблем - просто направете кремът малко по-гъст, а диаметърът на блатовете (както писах по-горе) 28-30 см.

Украсата - орехи разбира се :-) Може леко да ги запечете на сух тиган, за да са по-ароматни. Ако разполагате с повече орехи и обичате може да слагате от тях и между блатовете. На тези домашни торти нищо друго не им е необходимо, за да бъдат харесвани от всички :-)


Ако обичате домашни торти вижте тази и тази рецепта :-)

7 коментара:

  1. Това наистина е тортата от детството ми и да ти призная все се чудех как точно се правеше този блат, дали от кексово тесто с кисело мляко или пък не... Отговора ми даде ти и това ще бъде следващата ми торта, на всяка цена :)
    Чудесна е Станислава, благодаря ти за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Колко хубаво начало на деня с такъв коментар :-) Благодаря много, Танче! Много ще се радвам да ви хареса! Слънчев ден :-)

      Изтриване
    2. Не мога да живея без сладко и тази торта ми е най-любима.Правила съм я по всички празници.Ванилова торта така я наричахме по мое време.

      Изтриване
    3. Радвам се, че рецептата предизвиква толкова положителни емоции :-) Като деца я предпочитахме пред тези от сладкарницата по всякакъв повод и затова Ви разбирам :-)

      Изтриване
  2. Здравейте,дали ако сложа и банани между блатовете ще е прекалено :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Ива! Всичко е въпрос на лично предпочитание. Аз лично не харесвам банани, особено в сладкиши, но това е мое предпочитание. Имайте предвид, че бананите са тежички и ароматни. Това ще промени и вкуса. Вие обаче, ако харесвате добавете - това си е Вашата торта и можете да я направите така както би била най-вкусна за Вас :-) Успех и да ви е сладко! :-)

      Изтриване
  3. Интересно наистина :-) Тази торта и другата, която съм публикувала /Голяма торта/ са най-скъпия ми кулинарен сантимент от детството. Ще се радвам тортата да Ви хареса! Хубав ден, Сийка! :-)

    ОтговорИзтриване