понеделник, 19 юни 2017 г.

Бисквитена торта с кондензирано мляко

Вие сте тортолюбител? Обичате да изпробвате различни рецепти? И аз съм като вас. Но сигурно и вие имате моменти, в които с въздишка си мислите за бисквитена торта и си мечтаете за едно парченце от нея. 
Кое е различното в тази торта? Кремът! Категорично! Много лек и без грам брашно или нишесте.
Да започваме :-)



Продукти:
За крема:
4 яйца
300 г подсладено кондензирано мляко
600 мл прясно мляко
200 г меко краве масло
ванилия

Малко повече от 1 пакет бисквити от типа Petit beurre*

За розичките:
150 мл сметана
150 г шоколад
100 г натурално крем сирене

*Бисквитите, които използвах са тези - пакет от 200 г и още малко от вторият пакет. Поставях по 12 бисквити на ред и направих общо 3 реда.

За крема разбийте яйцата много добре с миксер. Прибавете кондензираното мляко. Разбъркайте. Добавете и прясното мляко. Сложете крема на среден огън като бъркате непрекъснато с телена бъркалка (вкъщи ползвам стара млековарка. Идеална е за направа на кремове). От момента на завиране оставете крема на огъня още около 1 минута (не пропускайте бъркането!) и отстранете от котлона. Оставете го да изстине, но да не е съвсем студен, за да може бисквитите да попият.
Разбъркайте краве маслото и ванилията с миксер и постепенно прибавете свареният крем. Съветвам ви да бъркате на най-ниската степен на миксера и ако имате приставки за по-леки теста към него да ползвате тях. 
В тавичка редете ред бисквити и ред крем. Завършете с тънък пласт от крема. Оставете тортата за 2 часа в хладилник, за да стегне.
През това време си направете сместа за розичките:
Кипнете сметаната прибавете към нея натрошеният на дребно шоколад. Разбъркайте до еднородна смес. Оставете сместа да се охлади много добре в хладилник, а за по-бързо може и в камерата на хладилника. Когато ганашът е охладен го разбийте с миксер като към края на разбиването добавете и крема сиренето.
Шприцовайте розички върху охладената торта. Имайте предвид, че от топлината на ръцете този крем се стопля бързо и затова трябва и по-бързо да шприцовате.
Да ви е сладко :-)


Рецептата е взаимствана от тук.


17 коментара:

  1. Изглеждаше ми наистина вкусно и започнах да правя тортата, но...... имам проблем с крема. Пресече се и не е достатъчно гъст как да го оправя?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Извинявам се за късният отговор, но сега сядам през компютър. Вероятно маслото и свареният крем са били с различна температура - водата се отделя от мазнината и се получава този ефект. Може да опитате да загреете леко крема и когато маслените бучки се разтопят да разбиете отново. Успех!

      Изтриване
  2. и моят крем се пресече преди да съм добавила мазнината.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Съжалявам да го чуя. Единственото, което мога да предположа е различна температура на мляко и яйца, или огънят да е бил много силен - тогава стават бъркани яйца. По тази причина съм посочила среден огън. В края на рецептата има линк към видеорецептата, която съм ползвала - може да погледнете и там.

      Изтриване
  3. Тортата се получи прекрасно! Определено ще стане една от любимите ми.

    ОтговорИзтриване
  4. Може ли да попитам за розичките,какво крема сирене използвахте?😊

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Най-често използвам натурално крем сирене от Лидл - Пилос. Опаковката е от 200 г и пише "Крем за мазане". Може да използвате и Филаделфия, също така и маскарпоне, или каквото вие предпочитате стига да не е солено. Успех :-)

      Изтриване
  5. Здравейте, кремът се сгъсти, но реших да следвам насоките и да изчакам да кипне, в момента, в който сместа кипна, обаче, кремът се пресече. Може би, ако се избегне кипването ще се получи. Не съм работила с млековарка, но с тиган не де получи добре.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! И други, които са опитали рецептата се оплакват от това /както се вижда и в част от коментарите по-горе/. Отново ще обърна внимание върху това, че температурата не трябва да е силна, защото може да се получат "бъркани яйца". Можете да погледнете и клипчето, което съм оставила като източник на рецептата. Съжалявам, че сте имали тази несполука.

      Изтриване
  6. Ако се спазват стриктно инструкциите, всичко се получава прекрасно! Аз сторих и малко бял шоколад и го добавих към маслото в корема. Чакам с нетърпение да стегне, за да опитаме

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, че опита Еми! Радвам се, че кремът се е получил и ще се радвам тортата да ви хареса и на вкус. Бъди здрава! Поздрави :-)

      Изтриване
  7. Привет!
    Каква сметана използвате за розичките?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Използвам крема сиренето на Лидл - Пилос. Кутията е 200 грама, със синя капачка и пише "Крем за мазане".

      Изтриване
  8. И при мен крема се пресече, когато изчаках сместа да кипне. Не се отказах и реших да я прибавя по етапно към маслото. Разбих отново с миксер и ваола...оправи се. Получи се гладка и еднородна смес.
    Вместо бисквити използвах готови блатове за торта 🥮. След престой от 3-4 часа в хладилник се получи вкусна, сладка торта 🍰.
    Благодаря за рецептата!
    Задължително ще повторя, че и портретя 🙂

    ОтговорИзтриване