неделя, 4 юни 2017 г.

Вита Рафаело торта

Смело мога да кажа, че за човек, който по принцип има предпочитания към шоколадови торти, тази торта е на път да детронира много други шоколадови вкусове, които съм опитвала. Изключително съм доволна от резултата и ще се радвам да допадне и на вас.


Продукти за блата:
6 яйца на стайна температура
1 ч.ч. пудра захар
10 с.л. брашно
1 пакетче нишесте с аромат ягода на д-р Йоткер* (40 г)
2 ванилии

*Сложих го заради допълнителния аромат. Вие може да го замените с натурално пшенично/царевично нишесте.

Продукти за крема:
400 г натурално крема сирене на стайна температура
200 г бял шоколад
150 г заквасена сметана
2 ванилии
200 милилитра сладкарска животинска сметана 35% много добре охладена

Отделно:
50 мл топло прясно мляко 
сладко от ягоди

За ганаша:
100 г бял шоколад
50 мл сладкарска сметана

За блатовете - Разделете жълтъците от белтъците. Разбийте белтъците с 1/3 от захарта на пухкав сняг (тук можете да прочетете какви правила спазвам при разбиването на белтъци).
Разбийте жълтъците, ванилията с останалата захар докато побелеят и увеличат обема си 2-3 пъти. Постепенно към тях прибавете на 2-3 пъти белтъците като бъркате с лопатка. Прибавете постепенно брашното и нишестето като продължавате да бъркате с лопатка.
Постелете тавичка (моята е с размери 36/37 см) с хартия за печене. Изсипете сместа и изравнете добре. Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса докато блатът леко порозовее. Проверете го като забодете в него клечка за зъби - ако излезе суха, блатът е готов. След като е леко изстинал го обърнете върху друга хартия за печене, върху която има разстелени 2-3 с.л. кристална захар. Отлепете хартията, върху, която се е пекъл блатът. Оставете го да изстине напълно. 

За крема - бъркайте само с лопатка!
Разтопете белият шоколад на водна баня. Оставете го да се охлади, но да остане течен. Разбъркайте с помощта на лопатка крема сиренето и ванилията. Постепенно прибавете и шоколада. След него прибавете и заквасената сметана. Разбъркайте до хомогенна смес. Последно разбийте сметаната до меки върхове и я прибавете на 2-3 пъти към сместа. По желание в крема може да добавите малко кокосови стърготини. Аз не добавих. 

Нарежете блата на ленти с желана ширина. Аз избрах да нарежа 4 еднакви по ширина ленти. Вие може да направите и 5, но тогава тортата ви ще бъде по-ниска. Разпределете крема така, че да ви стигне за лентите и да ви остане за измазване отгоре и леко от страни на тортата. Намажете първата лента с малко прясно мляко, след това с малко сладко от ягоди, а най-отгоре с част от крема, навийте я на охлюв и я поставете в средата на тортена чиния. Намазвайте и следващите ленти като ги усуквате около навитото парче, така че да тортата да заприлича на охлюв. Пристигнете тортата с тортен ринг. Намажете я отгоре с крем и я оставете в хладилник за една нощ. На следващият ден я освободете от ринга, измажете я и от страни с останалият крем и я украсете по желание. Имайте предвид, че през нощта част от крема може леко да слегне и на следващият ден да трябва да измажете още малко тортата в горната й част.
Облепете отстрани с кокосови стърготини.

За ганаша - натрошете шоколада на ситно. Сгорещете сметаната и залейте с нея шоколада. Бъркайте до еднородна смес. Оставете ганаша да се оглади много добре, но да остане течен и залейте охладената торта.

П.П. Има какво да се желае от снимките, но така става като се снима с търчщо над две годишно празнуващо първи юни виновниче за тортата :-)







2 коментара:

  1. Привет и от мен, радвам се, че последвах блога ти, защото е пълен с вкусни и красиви рецепти. Ето тази торта бих отмъкнала цялата:) Визията е страхотна, а за вкуса не се и съмнявам. Снимките ти са достатъчно изкушаващи, а на виновничето за тортата и за тях желая безгрижно детство! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Колко мили думи! Благодаря от сърце! Слънчев ден от мен :-)

      Изтриване