оранжева тревата, оранжев и градът.
С оранжевите майки, оранжеви дечица..."
… тортичка ядат :-D
Сега е сезонът на кайсиите. Отдавна исках да направя торта с кайсии и ето на - и това се случи :-) Популярната и любима може би на много от нас "Оранжева песен" не ми излизаше от главата докато гледах тортата. Ако и вие искате тази торта, ето и необходимите продукти.
Продукти:
За блатовете:
80
г меко краве масло
100
г пудра захар
2 яйца - на стайна температура
100 мл
прясно мляко
100 г брашно
1 ч. л. бакпулвер
1 ванилия
кората на 1 лимон настъргана на ситно
няколко кайсии, нарязани на по-тънки полумесеци
За крем пласта от кайсии:
200 г кайсии*
1 яйце
3 с.л. захар (или на вкус)
50 г краве масло
1 пак. желатин (10 г) + 60 мл вода за желатина
* Кайсиите са претеглени след като са обелени и без костилки
За белият крем:
500 г маскарпоне
200 г подсладено кондензирано мляко
150 г заквасена сметана
1 пак. желатин (10 г) + 60 мл вода за желатина
200 мл млечна сладкарска сметана
2 пакетчета бурбонска ванилова захар
Отделно за украсата:
200 мл сладкарска сметана
оцветени кокосови стърготини
кайсии
листа босилек
Приготвяне:
Започнете първо с крем пласта от кайсии - Накиснете желатина в студена вода. Загрейте в съд на котлона кайсиите с малко вода докато омекнат и ги
пасирайте. Разбийте яйцето със захарта, и добавете горещите кайсии на тънка
струя към тях. Върнете сместа на котлона (трябва да е включен на средна степен. При мен е на 4-та от 6) и бъркайте енергично докато се
сгъсти. Свалете от котлона, оставете сместа леко да се охлади и добавете
набъбналия желатин. Разбъркайте. Добавете маслото. Охладете кайсиевата смес.
През това време си пригответе форма за торта с по-малък диаметър, отколкото ще е тортата (моята е 18 см) и я застелете на дъното с фолио за
свежо съхранение. Изсипете кайсиевата смес, заравнете и оставете в камерата на хладилника да стегне за през нощта.
Ако нямате такава форма, можете да ползвате ринг, който да облепите много добре на дъното с фолио за свежо съхранение, да го поставите в поднос и да изсипете сместа. Друг вариант, който съм правила е да използвам най-обикновена по-малка касерола, която застлах с фолио, така че краищата му леко да стърчат и изсипах сместа.
На блата: Разделете
жълтъците от белтъците. Разбийте белтъците на сняг (тук можете да прочетете
какви правила спазвам при разбиването на белтъците). Смесете ванилията и
бакпулвера с пресятото брашно. Разбийте маслото със захарта докато стане на
пухкав крем. Добавете прясното мляко, а после 1 по 1 жълтъците като разбивате
след всеки един жълтък. Добавете лимоновата кора. Постепенно започнете да
прибавяте разбитите белтъци като разбъркването е добре да бъде с шпатула.
Накрая постепенно прибавете и брашното, като отново смесването е препоръчително
да бъде с шпатула. Разпределете тестото на 2 блата във форми с диаметър 22-24 см, които сте застлали с хартия за печене. Наредете отгоре тук-там парченца кайсии (ако се притеснявате, че може да потънат леко ги оваляйте в брашно). Изпечете блатовете в предварително загрята фурна на 160 градуса, за около 25 мин. Проверявайте готовността на блата с клечка - ако тя излезе суха - блатът е готов. Извадете блата и го оставете върху решетка, за да изстине. Премахнете хартията за печене.
На белият крем: Накиснете желатина в студената вода, за да набъбне. Разбъркайте маскарпонето и ванилията с кондензираното мляко. (Тук е моментът да ви кажа, че можете да увеличите количеството на кондензираното мляко по ваш вкус. Можете да го замените с пудра захар отново по ваш вкус. Маскарпонето може да замените с несолено крема сирене.) Добавете заквасената сметана. Разбъркайте. Разтопете набъбналият желатин на водна баня, докато се втечни. Бавно и при постоянно бъркане (можете да ползвате миксер, но на ниски обороти) го добавете към смесените вече продукти. Разбийте сметаната до меки върхове и на 2-3 пъти я прибавете към крема. Смесването нека бъде с лопатка. Ако кремът ви се стори недостатъчно плътен за работа може да го сложите в хладилник за няколко минути.
Сглобяване на тортата:
Поставете първият блат в подноса за тортата. Пристигнете с тортен ринг, от вътрешната страна на който сте поставили ацетатна хартия (може и хартия за печене) - това се ви помогне по-лесно да освободите тортата на следващият ден от ринга. Отделете си малка част от белият крем за намазване на тортата най-отгоре. Разпределете половината от останалият бял крем. Върху него поставете замръзналият крем пласт от кайсии като притиснете леко (ако имате затруднения в изваждането на замързналият крем с помощта на сешоар леко загрейте съда, в който е крема и всичко ще стане по-лесно :-)) Върху крем пласта от кайсии разпределете останалата част от белият крем и поставете вторият блат. Намажете го тънко с останалият ви бял крем. Оставете тортата в хладилник за през нощта. На следващият ден извадете тортата, освободете я от ринга и хартията и я украсете по желание. Аз разбих сметаната, измазах тортата отстрани и отгоре, направих розички, облепих тънка линия стърготини отстрани и наредих парчета кайсии.
Да ви е сладко!
Да ви е сладко!
Красива торта, слънчева, не се съмнявам и вкусна!
ОтговорИзтриванеМного красива торта!
ОтговорИзтриване