вторник, 18 април 2017 г.

Лешникова торта

Христос воскресе!
Кулинарното интернет пространство беше и е изпълнено с козунаци, а аз пак публикувам торта :-) Аз също приготвих козунак и в някой от следващите дни ще кача и рецептата, по която го правих тази година.
Тази година в моето семейство Великден беше съпроводен с двоен празник - 70-тата годишнина на моята майка. Тя не крие годините си. Гордее се с тях - за това, че й е отредено да живее и посреща поредният рожден ден с близките си. Нещата, които й пожелавам й ги казах лично, а на себе си пожелавам да имам поне половината на нейният дух и сила.
Миналата година, когато й правих торта избрах да направя една от любимите й. Тази година избрах да направя торта с любимите й лешници.


Продукти:

За блатовете:
10 белтъка на стайна температура
300 г пудра захар
300 г опечени белени безсолни лешници - смлени
3 с. л. оризово брашно*
4 пакетчета ванилия

*Избрах да сложа оризово брашно заради липсата на глутен в него. Може да го замените със същото количество брашно или галета.

Белтъците се разбиват на сняг (тук можете да прочетете какви правила спазвам при разбиването на белтъци). Постепенно към тях се прибавя и захарта. Лешниците се смесват заедно с оризовото брашно и ванилията. Когато белтъците и захарта са се смесили напълно към тях се добавят смесените лешници, брашно и ванилия. Бърка се внимателно, с шпатула, за да се запази максимално "въздухът" в сместа.

Върху хартия за печене (от опаковата й страна) се очертава кръг с диаметър около 28 см., изсипва се 1/3 от сместа се разпределя, така че да заеме приблизително диаметъра на кръга.
По същият начин се постъпва с останалите 2 блата. Блатовете се пекат на предварително загрята на 150-160 градуса фурна. Трябва да се внимава при отлепянето им от хартията**.

** За да сте сигурни, че няма да имате проблеми с отлепянето на блатовете може предварително да намаслите леко с олио хартията за печене.

За крема:
1 литър прясно мляко* 
1 ч.ч. захар (с вместимост 200 мл)
2 пакетчета от 55 г натурално царевично нишесте**
10 жълтъка
1-2 прахчета ванилия
 ***
Отделно за светлия крем:
250 г меко краве масло
100 г пудра захар

Отделно за тъмния крем:
100 г млечен шоколад

*Ако ползвате гъсто прясно мляко може да увеличите количеството с още около 200 мл
** Може да замените царевичното нишесте с пшенично или брашно

Разбийте жълтъците с 2-3 супени лъжици от захарта. Добавете нишестето и около 200 мл. хладко мляко.
Изсипете останалата захар в съд с незалепващо покритие. Сипете вода в съда колкото захарта да се "намокри". Сложете съда на котлон включен на средна степен (при мен 4 от 6) и карамелизирайте захарта***. Не се притеснявайте, ако сипете повече вода. Карамелът пак ще се получи, но ще стане по-бавно, тъй като количеството вода, което трябва да изври е по-голямо. Ако се налага разбъркване не ползвайте прибор, а просто разклатете леко съда.
Сгорещете останалият литър мляко. Изсипете в него бавно карамела. Препоръчвам ви да ползвате дълбок съд и да сипвате карамела на 2-3 пъти защото се получава едно кипване, което бързо спада, но трябва да внимавате, защото може да се изгорите лошо. Бъркайте с телена бъркалка докато карамелът се разтопи напълно в млякото. Постепенно прибавете жълтъчната смес и бъркайте докато кремът се свари и сгъсти. Отстранете от огъня. 

*** Описала съм как аз карамелизирам захарта. Вие може да го направите по начин, по който сте свикнали.

За тъмния крем: Отделете 1/3 от крема и докато е съвсем горещ добавете шоколада начупен на малки парченца. Разбъркайте добре, докато шоколада се разтопи и се смеси с крема.  Покрийте съда плътно със стреч фолио (фолио за свежо съхранение). Фолиото трябва да залепне върху самият крем. Поставете съда в хладилник, за да може кремът да се охлади напълно. Ако след като кремът се охлади е много стегнат може леко да го разбиете на ниска степен с миксера.
За светлия крем: Останалите 2/3 крем се покрива със стреч фолио и се оставя да се охлади напълно. Мекото масло се разбива с пудрата захар с помощта на миксер на пухкав крем. Когато жълтъчният крем е напълно изстинал се смесва с масления крем. Бърка се с миксер.

Подреждане на тортата:
Поставете първият блат в подноса за сервиране. Намажете го с 1/2 от тъмният крем, а върху него разпределете част от светлият крем. Поставете вторият блат - намажете го с останалата 1/2 от тъмния крем, а върху тъмния крем разпределете част от белият крем. Поставете третият блат. Измажете отгоре и отстрани тортата със светлият крем.

По принцип кремовете са гъсти и тортата не се нуждае от ринг за да стегне. Ако все пак имате притеснения може да я пристегнете с ринг.
Оставете тортата за няколко часа в хладилник.

За украса на следващият ден (по желание):
Натрошени на едро лешници за облепяне на тортата отстрани
***
Ганаш:
150 мл млечна сладкарска сметана
150 г тъмен (млечен или натурален) шоколад 
1 с.л. олио или малко краве масло
***
Цветя от маслен крем:
150-200 г меко краве масло
пудра захар на вкус
2-3 с.л. прясно мляко
1 прахче ванилия
Шоколадови дражета за "тичинки"

Панирайте (облепете) тортата отстрани с лешниците.
За ганаша натрошете шоколада на ситно. Сгорещете сметаната, прибавете олиото/маслото и залейте шоколада с нея. Бъркайте докато сместа стане еднородна. Оставете леко да се охлади и залейте тортата. Оставете я в хладилник за да стегне глазурата. През това време пригответе масленият крем.
За масленият крем разбийте на пухкав крем краве маслото, ванилията и захарта. Прибавете 1 по една лъжиците прясно мляко. Съветвам ви да не добавяте цялото количество на един път, защото така можете да контролирате гъстотата на масленият крем. Той трябва да е достатъчно мек за да се шприцова добре, но в същото време украсата да не се разлива. Извадете охладената торта и с помоща на шприц направете розички.


Тази торта е голяма. Не зная дали от снимките се придобива реална представа за нея, но в краен вариант тортата беше с диаметър около 28-29 см. Стигна за 19 парчета. За торта с диаметър около 22 см може да направите половин доза.
Още нещо искам да споделя с вас след като опитах тортата. Според мен шоколадовият крем макар и в неголямо количество леко надделява, затова може да го намалите още малко. 
Надявам се с подробното описание да сте придобили представа и да направите лешниковата торта част от вашият празник :-)







Няма коментари:

Публикуване на коментар