петък, 6 януари 2017 г.

Бъркана торта на пластове

Говорила съм колко много обичахме с моята сестра мамините торти. Всеки, който е опитвал този тип торти ще ме подкрепи, че те са едно от най-вкусните неща, които си хапвахме като деца.


Няма да забравя и една забавна случка: Един път, преди години, сестра ми поиска тефтера на майка, за да си препише някои рецепти. Батко ми (нейният съпруг) поразгледа тефтера и каза "Преписвай изцапаните" :-D Няма да го забравя това. Тази рецепта е точно от тези, изцапаните, скъп спомен и достойна рецепта за етикета "Ало, мамо" :-)



Продукти:
За блатовете:
5 яйца
1 1/2 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио/разтопена мас
1 ч.ч. кисело мляко
1 пак. амонячна сода (10 грама)
1/2 ч.л. хлебна сода
3 ч.ч. брашно
*
1-2 с.л. какао смесено с малко топла вода
2-3 ванилии
кора от лимон

За крема*:
1,5 литра прясно мляко
1 1/2 ч.ч. захар
12-14 с.л. брашно
2-3 яйца
ванилия
лимонова кора
125 г краве масло

*Правили сме я с различни кремове, но този ми допада най-много.

Смлени орехи са украса

Чаената чаша е с вместимост 200 мл
Ванилията и лимоновата кора са в количества по желание.
Може да направите друг ваш любим крем.

Приготвяне:

На блатовете: Разбийте яйцата със захарта. Прибавете олиото*, като бъркате на най-ниската степен на миксера, или с телена бъркалка. Разбъркайте амонячната сода с киселото мляко и ги добавете. Смесете хлебната сода с пресятото брашно. Добавете и тях. Разбъркайте до еднородна смес.
* Ако правите блатовете с мас - Разбъркайте първо меката мас със захарта до пухкавост. Добавете яйцата едно по едно като разбивате за кратко след всяко. Реда на добавяне на продуктите после е същият както, ако ползвате олио.

Сега трябва да решите дали искате светли и тъмни блатове. Ако искате равен брой от двата вида разделете сместа на две равни части. В едната сложете лимоновата кора и ванилията, а другата - разбърканото с малко топла вода какао (водата ще му помогне да се смеси по-равномерно с тестото).

Броят на блатовете е въпрос на избор. Тортата на снимката е изпечена на 5 блата с диаметър 26 см., но така тортата е много висока. Затова препоръчвам по-голям диаметър - 28-30 см и по-малък на брой блатове (три или четири).

Печете блатовете в тавичка, застлана с хартия за печене (или намаслена с олио и посипана с брашно) в предварително загрята фурна на 180 градуса. Щом видите, че блатът се позачерви го проверете с клечка - ако по нея не залепва тесто блатът е готов. Оставете блатовете да се охладят преди да сглобите тортата.

На крема: Разбийте яйцата със захарта. Добавете лимоновата кора, ванилията и брашното. Прибавете и 500 мл от млякото. Разбъркайте добре. Прибавете сместа към врящият литър мляко. Бъркайте докато кремът се сгъсти. Отдръпнете от огъня  и прибавете краве маслото, нарязано на кубчета. Бъркайте докато се стопи и се поеме от крема.

Сглобяване на тортата: Сглобяването е класическият начин - редуване на блат и горещ крем. За сглобяването на тази торта ползвах ринг, за да предотвратя килване. Освободих тортата от ринга след като беше престояла една нощ в хладилника. Ако не разполагате с ринг не е проблем - просто направете кремът малко по-гъст, а диаметърът на блатовете (както писах по-горе) 28-30 см.

Украсата - орехи разбира се :-) Може леко да ги запечете на сух тиган, за да са по-ароматни. Ако разполагате с повече орехи и обичате може да слагате от тях и между блатовете. На тези домашни торти нищо друго не им е необходимо, за да бъдат харесвани от всички :-)


Ако обичате домашни торти вижте тази и тази рецепта :-)

8 коментара:

  1. Това наистина е тортата от детството ми и да ти призная все се чудех как точно се правеше този блат, дали от кексово тесто с кисело мляко или пък не... Отговора ми даде ти и това ще бъде следващата ми торта, на всяка цена :)
    Чудесна е Станислава, благодаря ти за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Колко хубаво начало на деня с такъв коментар :-) Благодаря много, Танче! Много ще се радвам да ви хареса! Слънчев ден :-)

      Изтриване
    2. Не мога да живея без сладко и тази торта ми е най-любима.Правила съм я по всички празници.Ванилова торта така я наричахме по мое време.

      Изтриване
    3. Радвам се, че рецептата предизвиква толкова положителни емоции :-) Като деца я предпочитахме пред тези от сладкарницата по всякакъв повод и затова Ви разбирам :-)

      Изтриване
  2. Здравейте,дали ако сложа и банани между блатовете ще е прекалено :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Ива! Всичко е въпрос на лично предпочитание. Аз лично не харесвам банани, особено в сладкиши, но това е мое предпочитание. Имайте предвид, че бананите са тежички и ароматни. Това ще промени и вкуса. Вие обаче, ако харесвате добавете - това си е Вашата торта и можете да я направите така както би била най-вкусна за Вас :-) Успех и да ви е сладко! :-)

      Изтриване
  3. Този лист от тетрадка изглежда невероятно точно като моята, дори след като го увеличих, можех да се закълна, че съм го писала аз. Започвам да правя тортата, днес, 14.02.2022.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Интересно наистина :-) Тази торта и другата, която съм публикувала /Голяма торта/ са най-скъпия ми кулинарен сантимент от детството. Ще се радвам тортата да Ви хареса! Хубав ден, Сийка! :-)

      Изтриване