понеделник, 23 януари 2017 г.

Пиле с ориз

Пиле с ориз. Всичко за него е изписано - любимо на мнозина и често готвено в нашите домове.


Продукти:
1 пиле*
1 ч.ч. ориз
1 морков
1 глава лук
парче пащърнак
1/2 ч.ч. олио**
сол
черен пипер
други подправки по желание

*Разбира се може да направите и само пилешки бутчета или само бяло месо, но то е по-сухо. Аз предпочитам, когато купим пиле от по-голямата част бялото месо и бутчетата да приготвя пиле с ориз (или друга гарнитура), а с останалото супа.
** Олиото може да е повече или по-малко в зависимост от мазнината на пилето.

Измийте и изчистете пилето. Нарежете го на порции. Сложете го в тенжера със студена вода. Ако желаете да овкусите бульона може да добавите различни подправки. При мен те са 1 малък дафинов лист, няколко зърна черен пипер, нарязани на ситно пресен магданоз и целина. Посолете пилето и го оставете да поври за около 15 мин. на среден огън. По време на варенето премахвайте образувалата се отгоре пяна.
През това време си нарежете лука, моркова и пащърнака на ситно. Запържете ги за няколко минути в олиото. Прибавете изчистеният и измит ориз. Бъркайте, докато оризът стане "стъклен". В тавичката, в която ще печете пилето с ориз разпределете ориза и зеленчуците. Наредете полусвареното пилешко месо и залейте с 3-3 1/2 ч.ч. от горещият бульон (не забравяйте да го прецедите преди това), в който е варено пилето. Включете фурната на най-високата степен, сложете пилето с ориз и след като видите, че водата в тавичката е започнала да ври намалете степента на  фурната на около 220 градуса докато оризът "изпие" водата. 

Рецепта с етикет "Ало, мамо" :-)


Няма коментари:

Публикуване на коментар