понеделник, 2 януари 2017 г.

Шоколадови трюфели

Честита нова година!
Здрава да е! Мирна да е! Спокойна да е! Да сбъдва мечти! Да окрилява нови мечти!


Какво по-хубаво начало на година от хапка сладост? :-) Особено, ако най-голямата ти помощничка е във ваканция. :-)

Представям ви една семпла рецепта за шоколадови трюфели, която може да променяте според вашите вкусове.

Продукти за трюфелите:
100 г млечен шоколад
100 г натурален шоколад със съдържание 70% какао
100 мл млечна сладкарска сметана

За овалване по избор:
Какао
Шоколад

Натрошете шоколадите за трюфелите на дребни парченца. Загрейте млечната сметана до кипване и залейте с нея парченцата шоколад. Разбъркайте докато шоколадите се разтопят и сместа стане еднородна. Оставете я да изстине на стайна температура. Покрийте я плътно с фолио за свежо съхранение (фолиото да залепне върху сместа) и я оставете в хладилника за една нощ. На следващият ден оформете трюфели с желаната големина. От тази смес при мен се получиха около 30 трюфела с големината на малък орех. Оваляйте трюфелите в какао.


Ако желаете да направите трюфелите с обвивка от шоколад:


Направете трюфелите и ги оставете в хладилник докато приготвите шоколада за обвивката.
Натрошете 150 г шоколад. Сложете 2/3 от него да се разтопи на водна баня. Ако ползвате тъмен шоколад може да добавите 1 с.л. олио за блясък (предпочитам олио пред масло). Когато това стане го премахнете от огъня и добавете останалата 1/3 шоколад. Разбъркайте докато неразтопените парченца изчезнат. Забождайте охладените трюфели на клечка за зъби, потапяйте в шоколад и забивайте клечките в парче студиопор, докато шоколада стегне. Ако предпочитате може да сложите от разтопеният шоколад на ръцете си и да овалвате трюфелите, но при мен с белите обвивки не се получи красиво и затова предпочетох варианта с клечките.
Наредете готовите трюфели в хартиени капсули и зарадвайте близките си :-)


НЯКОЛКО УТОЧНЕНИЯ:
1. Шоколадът, който ползвах за трюфелите с какао, беше с аромат портокал, а за трюфелите с бели обвивки - с аромат малина.
2. За съжаление все още не разполагам с кулинарен термометър, за да успея да темперирам шоколада за обвивките и ползвам описаният по-горе метод. Смятам, че за домашна консумация, този начин на "темпериране" дава задоволителни резултати.
3. Трюфелите са по-вкусни на стайна температура. Ароматите се усещат по-добре.


Няма коментари:

Публикуване на коментар