събота, 26 март 2016 г.

Риба хоки с ароматна орехова коричка

До преди няколко години изобщо не обичах риба. Честно казано и сега не ми е сред най-често приготвяните храни, но има видове риби, които много обичам да приготвям и да хапвам. Една от тях е хоки. Чела съм, че още я наричат "син хек" и затова смятам, че рецептата по-долу е подходяща също и за хек. Ще напиша приблизителни съотношения на продуктите. Вие може да ги промените според вашите вкусове.


700 гр. хоки (или друг вид бяла риба)
1/2 ч. ч. орехи
2-3 с. л. доматено пюре
сока на 1/2 лимон
1-2 с. л. сухар (галета)
1 с. л. пресен розмарин
1 ч. л. сух риган
1-2 стръка пресен чесън. Аз имах див чесън (левурда) и сложих и няколко листа от него.
3-4 стръка пресен лук
млян черен пипер на вкус
сол на вкус
олио

Рибните филета се измиват, осоляват и поръсват с черен пипер. 
Според мен най-лесният начин за да се приготви пастата, с която да се покрият филетата е следния:
Орехите, доматеното пюре, лимоновия сок, сухара (галетата), розмарина (хубаво е листенцата му да се нарежат с ножица или нож), ригана и чесъна се слагат в чопър и се смилат. Опитайте пастата и ако ви е леко кисела може да добавите щипка захар.
В тавичка, добре намазана с мазнина, се нареждат рибните филета (ако са с кожа, с кожата надолу). Върху тях се нарежда зеления лук, нарязан на колелца. Върху всяко рибно парче се разпределя и ароматната паста.
Рибата се пече на по-силна фурна (около 220 градуса) до готовност.



2 коментара:

  1. Незнам как попаднах на вашият бог, но не съжалявам.Рибата стана уникално вкусна. Продалжавам с другите рецепти;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много, много се радвам, че Ви е харесала. Благодаря Ви, че сте опитал/а! :-)

      Изтриване