четвъртък, 31 март 2016 г.

Чаени бисквитки с... тетя

Какво е "тетя" ли? Така дъщеричката ми, която е на годинка и половина, нарича цветята :-) Думата има и единствено число "тете" :-) Затова и тези бисквитки си ги кръстих така. Рецептата отново е от книжката "Сладкарско изкуство" на София Смолницка.
В оригиналната рецепта брашното е 250 гр., но аз добавих още 50 гр, защото ми се стори, че не е достатъчно. Затова преценете гъстотата на сместа (може да варира от големината на яйцата) и добавете количество брашно според нея.
Тъй като, когато правя някакви сладки за пръв път, или не съм правила отдавна, винаги се чудя колко бройки излизат от дозата, ще ви кажа, че от тази доза при мен се получиха 72 бр. бисквитки с диаметър 4 см. Времето за печене, което ще дам е също според големината на тези бисквити. 


125 гр. меко краве масло (едно малко пакетче)
125 гр. захар
2 яйца на стайна температура
250-300 гр. брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
1 ванилия
кората на 1/2 лимон
Ако не разполагате с кухненска везна това може да ви е от помощ.

Маслото се разбива със захарта докато стане пухкаво. Едно по едно се добавят яйцата, ванилията, кората от лимона. Брашното се смесва с бакпулвера и се прибавя постепенно. Омесва се тесто. Тъй като тестото е меко и трудно за разточване го разстелих на пласт около 1 см., завих го във фолио за свежо съхранение и го сложих в камерата на хладилника за около 10 мин. По-тънкото разстилане на тестото едновременно му помага да се стегне по-бързо, а в същото време, ако е стегнало повече се точи по-лесно, отколкото би се точило, ако е на топка. Тестото се разточва с дебелина 3-4 мм, върху набрашнен плот и се изрязва с формички по желание. Бисквитите се поставят в тавичка, постлана с хартия за печене (или намазана с мазнина и посипана с брашно). Те не набухват много, така че не е необходимо много голямо разстояние между тях. Пекат се в по-силна фурна (около 200-220 градуса) до порозовяване. За размера бисквити, които правих (4 см.) времето за печене е приблизително 10 минути.


Няма коментари:

Публикуване на коментар