вторник, 1 юни 2021 г.

Торта Слънчо

Честит празник!
Днешната торта има много емоционална за мен стойност. Голямата ми дъщеря завърши детска градина и реших тортата да носи името на нейната група. А какво по-слънчево име за торта, посветена на Първи юни.
Избрах вкусът да е традиционен - пандишпанов блат и карамелен крем, защото личните ми наблюдения са, че децата обичат семплите десерти и вкусове.




Продукти:
За блатовете:
6 яйца
180 г захар
150 г брашно
30 г нишесте /пшенично или царевично/
2 ванилии
2 г бакпулвер*

*Бакпулверът не е задължителен елемент. Ако се чувствате неуверени, че няма да се справите добре с разбиването на яйцата, за да стане блата пухкав прибавете го към брашното. 2 г са приблизително една равна кафяна лъжичка.

За крема:
2 яйца
600 мл прясно мляко
5 с.л. брашно
100 г захар /това е около 1/2 ч.ч./+2 с.л. вода
50 г краве масло
100 мл млечна сметана за разбиване
1 ч.л. желатин /5 г/ + 30 мл вода за него

Отделно за украса:
100-150 мл прясно мляко за напояване на блатовете
***
1/2 доза меденки за лъчи, очи, уста и носле по тази рецепта
Фондан - жълт, бял, черен, син и червен
жълта сладкарска боя
***
200 мл млечна сладкарска сметана за разбиване, подсладена на вкус

Приготвяне:
На блатовете: Разбийте яйцата със захарта, докато сместа увеличи обема си неколкократно и побелее /около 10 минути/ с помощта на миксер. Смесете и пресейте заедно брашното, бакпулвера и ванилията. Прибавете го на 2-3 пъти към яйчената смес, като бъркате внимателно, с лопатка. Застелете тавичка с диаметър 22-24 см с хартия за печене. Стените не намаслявайте. Това ще помогне при печене блата да се вдигне, залепи по стените и да стане по-въздушен. Опечете блата в предварително загрята фурна на 180 минути за около 20-25 минути, или докато клечка, забита в центъра излезе чиста.
След като блата се опече го оставете за около 10 минути във формата. След това прекарайте остър нож по стените на формата, извадете блата, премахнете хартията за печене. Увийте го във фолио за свежо съхранение и го оставете в хладилник за около 2-3 часа, за да се охлади добре. След това, с помощта на дълъг назъбен нож го нарежете на 3 еднакви платки.

На крема: Докато блата изстива, направете крема. Най-добре за този крем е да ползвате млековарка или дебел, дълбок съд.
Разбийте яйцата с 1 с.л. от захарта, брашното, ванилията и около 100 мл мляко. Останалото 500 мл мляко сложете да се свари.
Сложете останалата захар, заедно с 2-3 с.л. вода в тиган и я карамелизирайте. След като карамелът е готов много внимателно, бавно, на поне 4-5 приема, прибавете готовият карамел към горещото мляко. Бъдете внимателни, защото при сипването на карамела се получава едно кипене, което може да ви изгори неприятно. Върнете млякото и карамела на котлона и бъркайте докато карамелът се стопи напълно и стане карамелено мляко :-) След това прибавете яйчената смес и бъркайте докато се получи среден по гъстота крем. Премахнете от котлона, прибавете краве маслото и разбъркайте да се разтопи. Изсипете крема в съд, покрийте го със стреч фолио и го оставете да изстине напълно в хладилник.
След като се охлади добре разбийте сметаната до полуготовност. Извадете изстиналия крем и го разбийте леко с миксера, прибавете сметаната и разбийте да се смесят. Внимавайте с разбиването, за да не се втечни прекалено.
Накиснете желатина във водата да набъбне. Разтопете го на водна баня. Прибавете към него 2-3 с.л. от готовия крем, за да се темперира и го прибавете към останалия крем. Разбъркайте с миксер за картко на ниски обороти.

Сглобяване на тортата и украса: Поставете първия блат в подноса за сервиране. Пристигнете го с тортен ринг. Сиропирайте го с прясно мляко. Изсипете отгоре половината крем. Поставете отгоре втория блат, сиропирайте отгоре и разпределете втората половина от крема. Най-отгоре поставете третия блат, който леко сте сиропирали с мляко. Поставете върху ринга капак или стреч фолио и оставете тортата за през нощта в хладилника, за да поеме ароматите и крема да стегне.

На следващия ден разбийте сметаната /200 мл/ с малко жълта боя и захар на вкус. Освободете тортата от ринга, измажете я с битата сметана.
За лъчите след като изпекох меденките, още докато са топли забодох всеки лъч с клечка за зъби. Фондана го "залепих" като много леко навлажних с вода меденките с вода и притиснах да залепне.
Нослето е меденка, изпечена като топче и обвита с черен фондан.

Надявам се обясненията да ви бъдат от полза и да направите тази торта, за да зарадвате децата си. 

Да ви е сладко!





За финал искам да ви поздравя с една песничка, която беше част от емоционалния празник на нашите деца. С огромна благодарност към невероятните им госпожи,  които оставиха не само в децата ни, но и в нас хубави спомени от детската градина. Песента се казва "Радуга желаний" - Дъгата на желанията. Пожелайте си нещо :-)






Няма коментари:

Публикуване на коментар