сряда, 24 февруари 2016 г.

Морковена торта

Имам си сестра огроооооомен любител на моркови и джинджифил. Когато избирах каква торта да направя за рождения й ден Морковената торта на Йоли беше естествен избор :-) Промених малка част от продуктите според това, което имах вкъщи.
Снимките са правени от рожденичката :-)


За блатовете:
3 яйца на страйна температура
200 гр кристална захар
80 мл портокалов сок
200 гр ситно настъргани сурови моркови
80 мл олио
250 гр брашно
1 равна ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сода бикарбонат
50 гр изсушени червени боровинки
¼ ч.л сух джинджифил
1 ч. л. микс за меденки
1 ч.л. канела
кората на 1 портокал 
Яйцата се разбиват със захарта до побеляване. Добавя се портокаловият сок, морковите и портокаловата кора. В отделна купа се смесват брашното, подправките, бакпулвера, содата и боровинките. Постепенно брашнената смес се прибавя към яйчената. По-добре е да се бърка с голяма лъжица, или шпатула, а не с миксер. Накрая се прибавя и олиото.
Тестото се изпича на 3 кори (с диаметър 26 см) на 180 градуса.

За крема:
800 гр натурално крема сирене
150 гр пудра захар
1 ванилия
200 г заквасена сметана (1 малка кофичка)
кората на 1 портокал
Крема сиренето се разбива заедно с пудрата захар и ванилията. Добавят се сметаната и кората на портокала.

Украсата:
 „Пясъкът” е от смлени бисквити и освен, че е част от украсата ми послужи и като изолатор между фондана и влажния крем.  Фигурките направих от готов фондан и ги подредих малко преди поднасянето на тортата.



6 коментара:

  1. "Ммммм..много беше вкусна" - аз сестрата :))

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасна торта! Честито на рожденичката и усмихнат четвъртък!

    ОтговорИзтриване
  3. Започнах да "пиннвам" в специално създадената от мен нова секция "Вкуснооо" при моите пинове :)

    ОтговорИзтриване