Както всяка майка и аз искам най-доброто за детето си. Когато Лора вече можеше да яде бисквити, с баща й прочетохме съдържанието сигурно на десетки опаковки детски бисквити, бисквити от "здравословните" щандове на магазините и какви ли не още видове. Хм, да ви кажа, че ми се изправи косата, сигурно няма да ви изненадам. Въпросът беше как да не изпадам от едната в другата крайност. Тогава попаднах на рецептата на Ирина Купенска за Най-вкусните овесени сладки. Направих ги спазвайки точно нейната рецепта (фините ядки ги смлях с чопър на трици), като пропуснах орехите, стафидите и канелата. Станаха мммммм.... В последствие използвах нейната рецепта за базисна и променях ту едно, ту друго. Слагала съм им и сушени кайсии. Всеки път бяха вкусни. Днес обаче искам да ви покажа последната промяна, която направих и според мен се получи добър резултат. Захарта намалих на половина, но ако вие обичате по-сладко я увеличете. Та така:
Овесено-пълнозърнести бисквитки
80 гр. кафява захар
1 яйце
100 гр. брашно
1/2 чаена лъжица сода бикарбонат
щипка сол
60 гр. овесени трици
60 гр. пълнозърнесто брашно
1 прахче ванилия
Маслото се разбива със захарта до побеляване. Прибавя се яйцето и се разбърква добре. Двата вида брашно, солта, содата, ванилията и триците се смесват в купа. Постепенно сухата смес се прибавя към маслената и се бърка добре с лъжица. Ирина препоръчва готовата смес, покрита с фолио за свежо съхранение, да постои в хладилник за 30-40 минути, защото това ще помогне сладките да станат кръглички, а не плоски. Следвам този съвет. От охладеното тесто правя топчета колкото малък орех и редя на разстояние върху хартия за печене в тавичката на фурната. Пека на 180 градуса 10-15 минути (като се позачервят крайчетата винаги ги пробвам и ги вадя). От тази доза ми излизат средно около 30-35 броя. Съхранявам бисквитките в метална кутия с капак.
Ами това е. Препоръчвам тези бисквитки, независимо дали ще изберете моя вариант или този на Ирина. Вкусни и бързи са. За мен бисквитките имат само един недостатък - хапваме ги и ние, та се налага да ги правя по-честичко :-D
Няма коментари:
Публикуване на коментар