четвъртък, 25 февруари 2016 г.

Торта "Танита" с домашни трюфели

Освен рецептите за класическото тирамису започнах да срещам все повече рецепти на торти тирамису. Реших, че е крайно време да направя и аз :-)

Необходими продукти за блатовете:
5 яйца
1 белтък
125 грама захар
100 грама брашно
25 грама пшеничено нишесте

Яйцата трябва да са на стайна температура. Брашното и нишестето се смесват. Жълтъците и белтъците се разделят. Белтъците се разбиват на сняг с половината от захарта. Жълтъците се разбиват до побеляване с останалата захар. Постепенно към тях се добавят белтъците като е добре да се бърка с шпатула, а не с миксер. Последно се прибавят брашното и нишестето. Форма за торта с диаметър 26 см се застила с хартия за печене (стените също). За по-лесното отлепяне на готовия блат е по-добре хартията да бъде намазана допълнително с олио и посипана с брашно. Сместа се разделя на 2 и се изпича на 180 градуса. Ако ви е по-лесно може да я изпечете на един път и когато блатът е добре изстинал да го разрежете диагонално на две. 

За сиропиране:
Експериментирах с кафе Инка и вкусът много ми допадна. Вие може да сиропирате по ваш вкус.
В около 100 мл гореща вода добавих 1 с. л. инка, малко захар и 1 с. л. амарето.

За крема са ви необходими:
5 яйца (аз слагам 5 жълтъка и 4 белтъка, защото белтък е необходим за блатовете)
50 гр. захар 
500 гр. маскарпоне
1 бял шоколад
100 мл течна сметана (сладкарска)
½ кора от лимон
½ кора от портокал
От сметаната и белият шоколад правя бял ганаш - сметаната се слага да се сгорещи, но не да заври. Когато това стане се отстранява от котлона в нея се слага начупения бял шоколад и се бърка до пълното му разтопяване. Сместа се оставя в хладилник да се охлади добре. Ганашът може да се приготви от предишния ден. 
Жълтъците се разбиват със захарта. Купата, в която са разбити се слага на водна баня и сместа се бърка с лъжица още известно време докато се сгъсти (5-10 минути). След като това стане съдът, в който са жълтъците се поставя в студена вода, за да се охлади добре. 
Белтъците се разбиват на сняг. 
Охладеният бял ганаш се разбива с миксер. Добавя се маскарпонето, кората от лимона и портокала. След това се прибавят жълтъците и се разбърква отново. Последно се прибавят разбитите белтъци. Белтъците се смесват с останалата смес с помощта на шпатула, защото в противен случай кремът може да се втечни.

Сглобяване на тортата:
На всеки блат тук таме с лъжичка се слага част от сиропа и се маже с крем. 

Най-отгоре наредих два вида домашни трюфели. И двата вида са направени в съотношение 1 част сметана към 2 части шоколад (например 100 мл. сметана и 200 гр. шоколад млечен или натурален). Опитът ми показа, че това съотношение е по-подходящо за натуралния шоколад, а за млечния би било по-удачно грамажът на шоколада да се увеличи още малко. 
Общата технология за приготвянето е: 
Сметаната се слага да се сгорещи, но не да заври. Когато това стане се отстранява от котлона в нея се слага начупения шоколад и се бърка до пълното му разтопяване. Ако желаете някакъв аромат (аз сложих кора от портокал) го добавете. Сместа се оставя в хладилник да се охлади добре - най-добре за 1 нощ. От добре охладената смес се правят топчета (трюфели) и отново се оставят в хладилник. Всеки охладен трюфел набождам с клечка за зъби, потапям в разтопен шоколад (в който може да има смлени ядки по ваш избор) и забождам на парче студиопор,  за да стегне.






Няма коментари:

Публикуване на коментар