четвъртък, 25 февруари 2016 г.

Торта с дулсе де лече

Тази торта е една от първите торти на Йоли, които направих. Идеалният избор, ако искате да почерпите гостите си с много вкусна торта, но не разполагате с много време. Скоро реших да заменя сметаната с маскарпоне и резултата беше повече от чудесен. Вече май ще я правя само така :-) Ето и рецептата:


За блата:
3 яйца на стайна температура
150 гр  захар
180 гр смлени орехи (по желание леко запечени на сух тиган. Така са много по-ароматни)
20 гр галета*
1 ванилия

Орехите се смесват с галетата и ванилията. Белтъците се разбиват с половината от захарта на сняг. Жълтъците се разбиват до побеляване с останалата половина от захарта. Постепенно към жълтъците се добавят белтъчната и ореховата смес като се редуват. Важно е разбъркването да не е с миксер, а с голяма лъжица (ползвам една голяяяма дървена такава) или шпатула. В противен случай рискувате сместа да се втечни. Форма за торта (ако искате по-дебеличък блат нека формата да е 24 см. Лично на мен, за тази торта, така ми харесва повече) се покрива с хартия за печене. Сместта се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса, около 20 минути. 

За крема:
1 консерва Дулсе де лече (397 гр)
1 ч. ч. сладкарска неподсладена сметана (или една кутия маскарпоне 500 гр.)
1 ванилия

Сметаната (маскарпонето) се разбива с миксер заедно с ванилията. Към нея/него се прибавя дулсе де лечето, което е предварително леко разбъркано с лъжица. Двата крема се смесват с помощта на шпатула.

За глазурата:
100 гр неподсладена сметана
100 гр натурален шоколад
20 гр масло (то придава лъскавина на глазурата. Ако нямате не е проблем)
Сметаната се слага да се сгорещи, но не да заври. Отмества се от котлона и се прибавят маслото и начупеният на дребно шоколад. Бърка се докато се получи гладък крем. Глазурата се оставя да се охлади леко.

Тортата се подрежда блат, крем и най-отгоре глазура. Отстрани се облепя по желание с ядки и сушени плодове.

Ако се случи, кремът ви да се втечни... няма страшно :-D:
Сложете блата и го пристигнете с тортен ринг. Пригответе пакетче желатин, според указанията на опаковката, сипете го в крема и разбъркайте. Изсипете крема върху блата. Оставете тортата в хладилник за няколко часа да стегне крема (най-добре за една нощ). Едва след като кремът е стегнал залейте с глазурата. Оставете отново да стегне и отстранете ринга. За да се "залепят" ядките и/или сушените плодове измажете леко тортата отстрани със сметана.

дин път вместо галета сложих оризово брашно, за да получа безглутенов блат. Получи се без проблем.

П.П. Снимките са правени от моята сестра.





Няма коментари:

Публикуване на коментар