Тази торта е една от първите торти на Йоли, които направих. Идеалният избор, ако искате да почерпите гостите си с много вкусна торта, но не разполагате с много време. Скоро реших да заменя сметаната с маскарпоне и резултата беше повече от чудесен. Вече май ще я правя само така :-) Ето и рецептата:
За блата:
3 яйца на стайна температура
150 гр захар
180 гр смлени
орехи (по желание леко запечени на сух тиган. Така са много по-ароматни)
20 гр галета*
1 ванилия
Орехите се смесват с галетата и ванилията. Белтъците се разбиват с половината от захарта на сняг. Жълтъците се разбиват до побеляване с останалата половина от захарта. Постепенно към жълтъците се добавят белтъчната и ореховата смес като се редуват. Важно е разбъркването да не е с миксер, а с голяма лъжица (ползвам една голяяяма дървена такава) или шпатула. В противен случай рискувате сместа да се втечни. Форма за торта (ако искате по-дебеличък блат нека формата да е 24 см. Лично на мен, за тази торта, така ми харесва повече) се покрива с хартия за печене. Сместта се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса, около 20 минути.
За крема:
1 консерва Дулсе
де лече (397 гр)
1 ч. ч. сладкарска
неподсладена сметана (или една кутия маскарпоне 500 гр.)
1 ванилия
Сметаната (маскарпонето) се разбива с миксер заедно с ванилията. Към нея/него се прибавя дулсе де лечето, което е предварително леко разбъркано с лъжица. Двата крема се смесват с помощта на шпатула.
За глазурата:
100 гр неподсладена сметана
100 гр натурален
шоколад
20 гр масло (то придава лъскавина на глазурата. Ако нямате не е проблем)
Сметаната се слага да се сгорещи, но не да заври. Отмества се от котлона и се прибавят маслото и начупеният на дребно шоколад. Бърка се докато се получи гладък крем. Глазурата се оставя да се охлади леко.
Тортата се подрежда блат, крем и най-отгоре глазура. Отстрани се облепя по желание с ядки и сушени плодове.
Ако се случи, кремът ви да се втечни... няма страшно :-D:
Сложете блата и го пристигнете с тортен ринг. Пригответе пакетче желатин, според указанията на опаковката, сипете го в крема и разбъркайте. Изсипете крема върху блата. Оставете тортата в хладилник за няколко часа да стегне крема (най-добре за една нощ). Едва след като кремът е стегнал залейте с глазурата. Оставете отново да стегне и отстранете ринга. За да се "залепят" ядките и/или сушените плодове измажете леко тортата отстрани със сметана.
*Един път вместо галета сложих оризово брашно, за да получа безглутенов блат. Получи се без проблем.
П.П. Снимките са правени от моята сестра.
*Един път вместо галета сложих оризово брашно, за да получа безглутенов блат. Получи се без проблем.
П.П. Снимките са правени от моята сестра.
Няма коментари:
Публикуване на коментар