сряда, 17 февруари 2016 г.

Новогодишен/Коледен пън ... в гората

Тази рецепта я имам от една прекрасна жена, която беше моя колежка.

За блата
6 яйца - на стайна температура!
120 гр. захар
120 гр. брашно
1 ванилия

За плънката
1 ч.ч. захар
100-200 гр. пр. мляко
1 ч.ч. смлени орехи
30 гр. галета
2-3 с.л. коняк

За глазурата
1 пак. чисто масло 125 гр.
1 ч.ч. пудра захар
около 100 гр. прясно мляко
2 жълтъка
1-2 с.л. какао

Приготвяне на:
Блата - Белтъците се разбиват на хубав гъст сняг. Постепенно към тях се добавя половината от захарта. Жълтъците се разбиват до побеляване с останалата половина от захарта. Брашното и ванилията се смесват. Постепенно към жълтъчната смес се добавя на части от белтъчната смес и брашното като се редуват. Бърка се с лопатка, а не с миксер, защото в противен случай се губи въздуха от тестото. Тестото се пече в тавичка (аз използвах тавичка с приблизителни размери 37/36 см) покрита с хартия за печене на около 180 градуса до "суха клечка". Като се изпече се обръща върху намокрена с вода и изстискана добре бяла кухненска кърпа, навива се заедно с нея на руло и така стои 30 мин.
Плънката – захарта се карамелизира. В нея се добавя топлото прясно мляко и се бърка на тих огън докато се стопи карамелизираната захар. Маха се от огъня и се добавят орехите, галетата и коняка.
Глазурата – маслото и захарта се бият до побеляване. Добавя се прясното мляко, какаото и жълтъците.

Рулото се развива леко, маже се с крема и се намазва отгоре с глазурата.

За направата на ежко-бежковците и жълъдчетата използвах за база рецепта на бонбони тип Рафаело, която ми попадна в една от кулинарните групи във Фейсбук, в които членувам:

1 пакетче крема сирене 125 гр
1 пакет обикновени бисквити (излолзвах "Роден край с масло")
половин чаша пудра захар
1 ванилия
Бисквитите се натрошават на трохи с чопър. Смесват се с крема сиренето, захарта и ванилията. Омесва се като тесто. Готовите ежко-бежковци и жълъдчета топя в разстопен шоколад и смлени орехи.

За гъбките използвах рецептата на Йоли за Канелените целувки:

2 белтъка на стайна температура
150 гр. пудра захар
ванилия
Белтъците се разбиват на сняг (тук можете да прочетете какви правила спазвам при разбиването на белтъците). Постепенно се прибавя пудрата захар смесена с ванилията. Шприцоват се целувки с желаната големина върху тавичка, постлана с хартия за печене. Пекат се на ниска температура 80-100 градуса. Време за печене не посочвам, тъй като това зависи от големината на целувките. Тези, които правих аз бяха малки (не по-големи от 2-2,5 см.) и ми отне около 1 час.

Слепих капачетата и пънчетата на гъбките с малко мармалад какъвто имах под ръка.

Елхичките са от фунийки за сладолед потопени в любимата ми белтъчна глазура и кокосови стърготини.






Няма коментари:

Публикуване на коментар