Тъй като днес се меси питка за здраве, втората рецепта е за
бита пита, която рецепта имам от майка ми:
Продукти:
3 яйца (2-те и белтъка на третото се слагат в тестото)
1 кубче прясна мая
1 ½ ч.ч. топличко прясно мляко
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
Брашно около 1 кг.
Масло/мас/олио – за намазване между корите
Маята заедно със захарта се разтваря в прясното мляко и се
оставя за 10-15 минути да втаса. Яйцата се разбиват и към тях се добавя сместа
с маята, солта и брашното. След като се омеси тестото се удря 50 пъти в масата
и отново се оставя да втаса. Оформя се по различни начини. тъй като правих тази
питка за прощъпулника на моята дъщеричка, този, който аз направих е по идея от
интернет. Тестото е разделено на 4 топки, като едната е по-малка от останалите.
Трите се точат с големината на тавичката. Нареждат се една върху друга като
между тях се маже с мазнина по избор. Реже се на 8, но не от край до край и
отрязаната част се обръща. От четвъртата част от тестото се поставя центъра на
питката Когато е оформена питката отново втасва, намазва се с отделения жълтък
и се пече.
Няма коментари:
Публикуване на коментар