неделя, 21 февруари 2016 г.

Палачинки

Всеки има любима рецепта за палачинки. Днес ще ви покажа моята. Преди няколко години попаднах на тази рецепта. Тъй като вкъщи сме палачинколюбители удвоих дозата и промених малко технологията за направата им. От тази, която ще напиша ми излизат приблизително 20 палачинки с диаметър около 24 см (мда, големи палачинки обичаме :-)) И така:

1 литър прясно мляко (когато млякото е по-нискомаслено например 1,5 % слагам целия литър. Когато е с по-висока масленост - 3%  и нагоре обичам да смесвам с вода в съотношение 700/300  мл мляко/вода. Така според мен са по-леки като вкус.)
6 големи яйца
500 гр. брашно
1/3 малко пакетче чисто масло (около 40 грама)
2 с .л. олио
4 щипки сол
2 с. л. пудра захар
2 прахчета ванилия

Маслото го разтопявам и смесвам с олиото. Към брашното добавям солта, захарта и ванилията. Яйцата разбивам с миксер. Добавям двата вида мазнина. Постепенно прибавям мляко и брашно, като ги редувам. Готовото тесто за палачинки се покрива с капак и се оставя на стайна температура за половин час. Когато е току що разбито ще ви се струва рядко, но не добавяйте още брашно, защото след като е минал престоя от половин час консистенцията вече е по-гъста и чудесна за пържене. Когато ги пържа винаги намазвам тигана с парче чисто масло, за да съм сигурна, че няма да залепнат.
Направете ги и... палачинка няма да остане :-)










Няма коментари:

Публикуване на коментар