неделя, 13 март 2016 г.

Руло с орехово-маслен крем

Всички обичаме красиво оформени десерти, но понякога ни се иска нещо сладичко, което не отнема толкова време за декориране. Това руло е точно такова. Изключително вкусно, подходящо както за следобедното кафе, така и като десерт към празнично меню. Рецептата е отново от старите тефтери.



За блата:
5 яйца - на стайна температура
1 1/2 ч.ч. захар
1 1/2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
1 ванилия
кората на 1 лимон
Чаената чаша е с вместимост 200 мл

За пълнежа:
3 ч.ч. смлени орехи
1 ч.ч. прясно мляко - горещо
125 гр. меко краве масло (1 малко пакетче)
1 ч.ч. пудра захар (можете да увеличите или намалите количеството на захарта по ваш вкус)
1 ванилия
Чаената чаша е с вместимост 200 мл

Приготвяне:
За блата - разделете жълтъците от белтъците. Смесете брашното с ванилията и бакпулвера. Разбийте белтъците на сняг с половината от захарта (тук можете да прочетете какви правила спазвам при разбиването на белтъци). Жълтъците се разбиват с останалата половина от захарта, докато сместа побелее и увеличи поне два пъти обема си. Добавя се лимоновата кора. Постепенно към жълтъчната смес се прибавят разбитите белтъци. Бърка се с шпатула. Най-накрая, по малко се добавя и брашното. Отново смесването е с помощта на шпатула. Сместа се изсипва в голяма тавичка (най-добре е тази, която имате към печката, която ползвате. Тази, която ползвах аз е с размери 37/36 см. и блата стана с дебелина около 1 пръст), покрита с хартия за печене. Блата се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса, докато порозовее и клечка забита в него излезе суха (на моята фурна е около 15 мин.). Когато блата се опече, оставя се да поизстине, обръща се върху навлажнена кърпа и се завива на руло.
За пълнежа: - Запечете леко орехите на сух тиган. Тази стъпка не е задължителна, но след като са леко запечени орехите са много по-ароматни и съответно пълнежът е по-вкусен. Залейте смлените орехи с чаша горещо прясно мляко и разбъркайте, за да го поемат. Оставете ги да поизстинат добре. Разбийте маслото със захарта докато стане пухкаво. Добавете ванилията. Постепенно прибавяйте орехите и продължете разбиването с миксера, докато двете смеси се обединят.
Развийте блата от кърпата, с която е бил навит и го намажете с пълнежа. Моят съвет е пълнежа да не го разнасяте от край до край по целия блат, защото при завиване на рулото рискувате част от него да изтече. Просто оставете в края на блата 1-2 пръста ненамазани, а със самото навиване част от пълнежа ще се разнесе и по тази част.

Това е. На това руло не му е необходимо нищо друго, за да е мнооого вкусно :-)






Няма коментари:

Публикуване на коментар