петък, 4 март 2016 г.

Шоколадов кекс с червено вино

Когато за пръв път попаднах на рецептата в сайта на Ирина Купенска си казах: "Кекс с вино? Звучи интересно, но дали ще ми хареса...". Красивите снимки обаче, ме привлякоха и реших да опитам. Резултата? Този кекс ми е сред най, най, най-любимите, а сайта на Ирина е сред най-харесваните от мен. Идеята на виното е да придаде аромат. При печенето алкохолът се изпарява и остава само аромата на виното, което сте избрали. Затова сложете хубаво вино, вино, което харесвате.


Продукти за кекса:
125 гр меко масло
180 гр кафява захар
150 гр бяла захар
3 яйца - на стайна температура!
настъргана кората от един портокал
250 мл червено вино
200 гр брашно
60 гр какао
1 чаена лъжица бакпулвер
1/4 чаена лъжица сода бикарбонат
щипка сол

Маслото се разбива с двата вида захар, докато сместа избледнее. Едно по едно се добавят яйцата, като се бърка при добавянето на всяко яйце. Прибавя се и портокаловата кора. Всички сухи съставки се разбъркват в купа. Постепенно към яйчената смес се добавят виното и сухата смес, като се редуват. Форма за кекс (аз съм използвала и електрическа тенджера с приставката за "дупка" в кекса. Диаметърът й е 24 см.) се намазва с мазнина и се посипва с какао. Сместа се изсипва и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса. Кексът е изпечен щом клечка забита в центъра, излезе суха. Когато кексът е опечен се оставя във формата да поизстине и се изважда.
Сега за глазурата на кекса. Не я пропускайте! Когато опитате кекса ще разберете защо :-) Тя дава една лека киселост и олекотеност на вкуса.


За глазурата:
100 гр черен шоколад
50 гр масло
1 супена лъжица заквасена сметана (препълнена).
                                             
Черният шоколад и маслото се разтопяват на водна баня.
Оставят се да се охладят леко и се добавя сметаната. Всичко се разбърква добре и с получената глазура се намазва кексът.

Случвало се е да нямам заксвасена сметана. Тогава слагам 2-3 големи лъжици кисело мляко в цедка върху една чаша. Обикновено го правя преди да започна кекса. Докато той стане готов и изстине, млякото се е оцедило от суроватката и го слагам в разтопеният шоколад. Глазурата става много леко по-рядка, но това не променя страхотният вкус на този кекс.





Няма коментари:

Публикуване на коментар