сряда, 10 февруари 2016 г.

Първата рецепта на "Трохичка не остана"

Много се чудих каква да бъде първата рецепта, която да публикувам и тъй като днес е Свети Харалампий и според народните вярвания той е покровител на пчеларите, реших това да е рецепта за меденки. Рецептата я имам от моята майка. 


МЕДЕНКИ

1 ч.ч. олио
1 ч.ч. захар
2 яйца
3 с.л. мед
2 равни ч.л. хл. сода
½ пакетче канела и 2 ванилии (или други подправки за меденки, каквито обичате)
Брашно около 800 г + допълнително за доомесване ако се наложи*.

*Актуализация на 10.12.2019 г. С времето забелязах, че от 1 кг брашно /както я бях писала досега/ в тези меденки почти винаги остава. Затова намалих количеството първоначално на 800 г. и ако се наложи пресявам още докато сместа стане нелепнеща.

Яйцата се разбиват със захарта. Добавят се меда и олиото. В малка част от брашното се разбъркват содата и подправките, след което се добавят в горната смес.
Омесва се не много твърдо тесто. Точи се и се реже с формички пожелание.
Пече върху хартия за печене се на 170 градуса.
Меденките може да се слепят със сладко. Така омекват много бързо.

Тези, които са на снимката съм ги правила за Коледа и са нарисувани с глазура от:

1 белтък 
1 с. л. лимонов сок 
100 г пудра захар (пресята  поне два пъти)
Белтъците и лимоновият сок се разбиват с миксер на ниски обороти. Когато пяната от белтъците започне да побелява, лъжица по лъжица, се добавя и пудрата захар. Оцветява се пожелание.





5 коментара:

  1. Az syshto! E poznawam te w drugo twoe amploa, no si bila vinagi otlichna, sys sigurnost i w kulinarnoto ti hobi. Uspeh! syjaljavam, njamam kiriliza :(

    ОтговорИзтриване
  2. Тъй като съм впечатлена от кулинарните умения на Танито, си позволих да създам борд в моите пинове "Вкуснооо".
    https://www.pinterest.com/mariqnam/%D0%B2%D0%BA%D1%83%D1%81%D0%BD%D0%BE%D0%BE%D0%BE/

    ОтговорИзтриване