четвъртък, 25 февруари 2016 г.

Вита торта Тофифи

Това е тортата, която направих за първия рожден ден на Лора. Сигурно половин година преди това гледах рецепти, идеи за украси, начини за изработка на фигурки :-D В крайна сметка избрах торта Тофифи по рецепта на Димитрана. Възхищавам се на майсторството й, при украсите на тортите. Тавичката, която използвах е малко по-голяма от дадените размери (моята е приблизително 37/36 см) и затова леко увеличих продуктите


За блата:
9 жълтъка
6 белтъка
120 гр. захар
100 гр. брашно
25 гр. пшеничено нишесте


Белтъците се разбиват на сняг с половината от захарта. Жълтъците се разбиват с останалата половина от захарта докато побелеят. Брашното и нишестето се смесват. Към жълтъчната смес се прибавя от белтъчната и брашняната, като се редуват. Пека на 180 градуса в тавичка, постлана с хартия за печене. Готовото руло навивам с влажна кърпа. 

За пълнежа имах лешникова нуга, която си бях купила от Лидл, но в последните месеци не намирам такава. Прилича на Нутела, но е по-гъста като консистенция.

За пълнежа:
1 кутия карамелизирано кондензирано мляко (Дулсе де лече). Аз ползвам това. Като грамаж е 397 гр.
100 гр тъмен шоколад
100 мл течна неподсладена сметана
250 гр лешникова нуга

Сметаната се слага да се сгорещи, но не да заври. Когато е готова, към нея се добавя начупения шоколад. Оставя се да изстине и след това се разбива с миксер на крем. Крема се смесва с нугата и карамелизираното мляко. За предпочитане е това да стане с голяма лъжица или шпатула, защото при разбиване с миксер има риск крема да се втечни при смесването.

Блата се разрязва на равни ленти. Правила съм на 4 ленти, тогава тортата е по-висока, но с по-малък диаметър, а също и на 5 ленти (тогава е обратното). Всяка лента се намазва с част от крема и се завива изправена на руло. Готовата торта е пристяга с ринг и се оставя в хладилник на една нощ.

Бишкотите залепих с част от крема.

"Тревичката" е от:
1 кутия сирене Маскарпоне 250 грама
1/2 ч. ч. посладена сметана за разбиване
1/4 ч. ч. захар
1 ванилия и кората на 1/2 лимон

Сметаната се разбива със захарта. Постепенно се добавя маскарпонето, ванилията и кората от лимона.

Фигурките. Те бяха най-голямата борба :-D Направих опит за домашен фондан, като използвах рецепта за така наречената "руска мастика 2". При мен обаче не се получи добре. Самото тесто стана трудно за оформяне и тъй като нямам опит в това не мога да обясня защо. Все пак успяхме да направим фигурките. Казвам "успяхме", защото си имах помощница. Белият зайко го прави моята племеница, която също има интерес към кулинарията.

П.П. Част от снимките ги прави моята сестра.










2 коментара:

  1. Здравейте, къде мога да намеря лешникова нуга?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Силви! За съжаление в последните години не намирам в търговската мрежа /поне където аз живея/. По времето, в което правих тортата си бях купила от Лидл. Можете да замените с Нутела и да добавите още малко фино смлени лешници. Дано съм Ви била полезна. Успех :-)

      Изтриване