събота, 26 октомври 2019 г.

Торта Baileys

Нов повод за празник, води със себе си и нова рецепта за торта :-) Тортата беше подарък-изненада за именния ден на моята племенница - Димана. Ако четете блога ми, знаете коя е тя :-)


Продукти:

За блатовете:
2 яйца на стайна температура
80 мл бейлис
100 г заквасена сметана
80 мл олио
220 г брашно
130 г захар
100 г кафява захар
1 пакетче /51 г/  Премиум Пудинг с белгийски шоколад на д-р Йоткер
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л.  бакпулвер
щипка сол
100 мл гореща вода

За крема:
500 г маскарпоне
1 опаковка карамелизирано (варено) кондензирано мляко/Сгущённое молоко/Дулсе де лече (397 г)
200 мл млечна сладкарска сметана 35% масленост
100 мл бейлис
1 ч.л. желатин + 30 мл вода за него
1 пак. бурбонска ванилова захар

Приготвяне:

На блатовете:
В купа смесете всички сухи съставки /включително и двата вида захар/.
Разбийте яйцата на пяна. Можете да го направите и с миксер, и с телена бъркалка. Прибавете заквасената сметана, бейлиса и олиото. Прибавете към тях сухите съставки. Разбъркайте до хомогенна смес. Последно прибавете горещата вода.
Изсипете сместа в тавичка застлана с хартия за печене /или намаслена с олио и посипана с какао/. Печете на 180 градуса за около 50 минути. Извадете изпеченият блат, оставете го да изстине напълно и го разрежете хоризонтално на 3 платки.
***
Няколко насоки за блата:
- можете да изпечете сместа на веднъж или на отделни платки. Ако е на платки редуцирайте времето за печене;
- ако изпечете блата на веднъж тавата трябва да е с диаметър максимално 20 см и да е достатъчно висока, за да не прелее сместа /моята е около 7-8 см/;
- при печенето на един блат се получава подутина, която трябва да изрежете и от изрезката може да направите кейкпопс, или като мен да я натрошите и панирате /облепите/ тортата отстрани.
- ако искате малко по-голям диаметър 21-22 см ви препоръчвам да опечете 3 отделни платки;

На крема:
Накиснете желатина във водата, за да набъбне. 
Смесете маскарпонето и карамелизираното мляко с помощта на миксер, но на ниски обороти.
Сгорещете бейлиса в съд. След като заври, по желание, изключете котлона и оставете за около 1-2 минути да поври, за да се изпари алкохола. Отстранете от котлона, сложете ванилията и оставете за няколко минутки леко да се охлади. Прибавете към него набъбналия желатин и разбъркайте до пълното му разтопяване. Сложете 2-3 с.л. от сместа от маскарпоне и кондензирано мляко в топлата смес и разбъркайте, за да я темперирате. След това бързо я изсипете при останалото маскарпоне и конд.мляко. Разбъркайте с миксер на ниски обороти за да се смесят.
Разбийте, много добре охладената сметана, докато се посгъсти, но да не е напълно готова*. Изсипете я при останалите продукти и разбъркайте с миксер до пълно хомогенизиране на сместа. Опитайте крема на вкус и по ваше желание може да добавите пудра захар, ако не ви е достатъчно сладко. По мое мнение кондензираното мляко е достатъчно сладко и кремът не се нуждае от допълнителна сладост.
Ако кремът ви се стори много течен може да го оставите в хладилник за около 10-15 минути, за да стегне леко.

*Ако я разбиете изцяло трябва да я прибавите на 2-3 пъти към маскарпонето и да бъркате с помощта на шпатула до обединяване на всички съставки, защото при млечните сметани преразбиването им води до пресичане.

Сглобяване на тортата и украса:
Поставете първият блат в подноса за сервиране. Пристегнете го с тортен ринг. От вътрешната страна на ринга по желание може да поставите ацетатно фолио, което ще улесни изваждането на тортата от ринга, след като е стегнала. Редувайте блат и крем като не забравите да оставите част от крема за леко измазване отстрани и отгоре. Оставете тортата в хладилника за през нощта. На следващият ден я освободете от ринга и я украсете по желание. Аз просто сложих натрошена част от блата от страни и част от крема поставих в пош с кръгъл накрайник и шприцовах отгоре. Вие може да направите украса спрямо вашето желание.

По желание може леко да напръскате всеки блат с бейлис, преди да намажете крем. Но го направете наистина леко, защото блатовете са достатъчно влажни.

Тортата на снимката е с диаметър 19 см и височина около 8-9 см.

Да ви е сладко! 



Няма коментари:

Публикуване на коментар