петък, 18 октомври 2019 г.

Пица с блат от карфиол

Започвам с признание. Карфиол обичах само на туршия. Не смятах, че има друга форма, под която да го харесам. За щастие съм грешала. Под формата на пица е вкусен. Поне за мен :-) От много време исках да опитам такъв блат. В интернет пространството има редица рецепти за такава пица. Изчетох доста от тях и направих моя вариант :-)



Продукти за блата:
1 глава карфиол /диаметър около 15 см/
1 яйце
150 г настърган кашкавал
сол
млян черен пипер
***
За гарниране по избор. При мен:
3 с.л. доматено пюре
нарязан на ситно босилек
70 г моцарела
шепа сварен нахут
2 по-големи гъби, задушени в масло
маслини

Приготвяне на блата: 
Включете фурната на 200 градуса.
Накъсайте карфиола на розички, измийте го и го сварете за 5 минути в подсолена вода. След това го залейте веднага със студена и го оставете леко да се отцеди. Смелете го с чопър на трохи. Вземайте по малко в шепите си и изстискайте добре, за да излезе от него влагата. Смесете го с яйцето, пипера и кашкавала. Омесете сместа.
Застелете тавичка с хартия за печене и разпределете сместа с дебелина не по-голяма от 5 мм. Диаметърът на моята пица беше около 25-26 см.
Печете за около 20-25 минути.

Извадете изпеченият блат. Намажете го с доматеното пюре. Разпределете босилека и останалите продукти. Върнете във фурната и печете още 5-7 минути /но на около 250 градуса/ или на включен само горен реотан, или просто вдигнете тавата по-високо.
Това е :-)

Да ви е сладко :-)

Няма коментари:

Публикуване на коментар