понеделник, 21 октомври 2019 г.

Рататуй

За пръв път чух за Рататуй, когато излезе популярният анимационен филм. Първоначално смятах, че това е името на мишлето - главен герой във филма :-D Ами от къде да зная, че това е едно от най-популярните френски ястия :-) 
Истината е, че до сега не бях приготвяла и днес гледайки зеленчуците, с които разполагах си спомних за филмчето.



За насоки в приготвянето и за вдъхновение надникнах в рецептата на Танчето Донева. Танче, благодаря!
Рецептата при мен е според продуктите, с които разполагах.

Продукти:
1 тиквичка
1 патладжан
1 глава бял лук
1 глава червен лук
2 чушки
1 голям обикновен картоф
1 сладък картоф
400 г консерва домати
3 скилидки чесън
зехтин
черен пипер
босилек
риган
сол

Приготвяне: 
Измийте, почистете и нарежете на шайби зеленчуците. По желание посолете патладжана и го оставете за около 15-20 минути, ако има горчивина да се отцеди.
Отделете приблизително еднаквите по големина парчета от всички зеленчуци. Останалите нарежете на малки кубчета /при мен количеството беше около 300 г/. 
Загрейте в тенджерка 50-70 мл зехтин. Запържете за не повече от 5 минути наситнените зеленчуци. Пасирайте консервата домати с щипка захар и я добавете. Подправете соса с подправките. Захлупете с капак и гответе около 10 минути на среден огън като разбърквате от време на време. След това свалете соса от котлона и прибавете скилидките чесън, които сте пресовали. Разбъркайте.
На дъното на кръгла тавичка намаслете с малко зехтин и разпределете соса. Редувайте шайбите зеленчуци. От горе също намажете с помощта на четка малко зехтин и при необходимост прибавете малко гореща вода /не повече от 100 мл/.
Печете на 180-200 градуса до готовност. При мен това отне около 1 час.

Да ви е сладко!


Няма коментари:

Публикуване на коментар