понеделник, 7 октомври 2019 г.

Питка за празник

Как се избира име за питка? Трудно. 
Обичам традициите ни. Не си представям български празник без питка. Вие представяте ли си? От раждането ни, минавайки през всички поводи, които носят със себе си уважението на предците ни към хляба, питките са неизменно част от българската трапеза. 
Да, кръстих я за празник, защото поводът беше рожденият ден на голямата ми дъщеря, но ако сте като мен и обичате да месите, питката може да е за празник, може да е за делник... за когато вие решите :-)



Продукти:
3 яйца /1 жълтък от тях е за намазване отгоре/
250 мл топло прясно мляко
5 с.л. олио
150 г кисело мляко
150 г заквасена сметана
1 равна чаена лъжичка сода бикарбонат
1 кубче прясна мая 
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
брашно около 1 кг.
***
125 г краве масло за намазване между корите

Приготвяне:
Пресейте брашното.
Смесете прясното мляко с маята, захарта и няколко лъжици брашно, така че да се получи рядка кашичка. Покрийте съда с кърпа и оставете на топло да втаса.
Смесете киселото мляко, сметаната и содата. Разбъркайте содата да "шупне".
Разбъркайте 2 яйца+1 белтък. Добавете олиото, солта, млякото със сметаната и содата, втасалата мая. Започнете да прибавяте брашно и омесете гладко нелепнещо тесто. Покрийте го с кърпа и оставете на топло да втаса за около 20 минути.
Намажете тавичката, в която ще печете питката с олио. От втасалото тесто отделете едно топче, което ще е център на питката. Останалото тесто разточете на 3 отделни кори. Намажете всяка кора с разтопено масло и ги поставете една върху друга. Нарежете наредените кори, както режем пица/торта на 12-16 парчета. Завийте всяко като кифличка и наредете около топчето, което е център на питката. Покрийте с кърпа и оставете питката да втаса. Намажете втасалата питка с жълтъка, който по желание може леко да разбъркате с 1-2 с.л. олио.
Печете на 200 градуса за около 10 минути в предварително загрята фурна. След това намалете на 180 градуса и печете още около 20 минути. 
Покрийте изпечената питка с кърпа и я оставете "да обиколи нивката" :-)

Питката на снимката е с диаметър 30 см. Аз отделих около 1/4 - 1/5 от омесеното тесто, което оставих в камерата на хладилника в намаслена с олио торбичка. От него ще се получи пица :-)
Правя това уточнение, за да прецените в колко голяма тава да сложите питката.

Да ви е сладко :-)



2 коментара:

  1. Жива и здрава да ви е дъщеричката! Питката е великолепна, точно като за този специален повод! Поздрави!

    ОтговорИзтриване